Кантон Шафхаузен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Шафхаузен
Schaffhausen
Schaffhouse
Sciaffusa
Flag of Шафхаузен
Застава
Official seal of Шафхаузен
Грб
Schaffhausen in Switzerland.svg
Држава  Швајцарска
Приступање 1501.
Админ. центар Шафхаузен
Површина
 • Укупно 298 km2 (115 sq mi)
Становништво (2008.)
 • Укупно 75,303
 • Густина 250/km2 (650/sq mi)
Број округа -
Брај општина 27
Вебсајт Званични веб-сајт

Кантон Шафхаузен (скраћеница SH, нем. Kanton Schaffhausen) је кантон у северном делу Швајцарске. Главни град и највеће насеље кантона је истоимени град Шафхаузен.

Природне одлике[уреди]

Карта кантона Шафхаузен

Кантон Шафхаузен се налази западно од Боденског језера. Скоро у потпуности је окружен подручјем Немачке и представља „џеп“ швајцарског подручја са десне стране реке Рајне. Рајна и граница према остатку државе, односно ка кантонима Цирихом и Тургауом. Кантон се састоји из 3 неповезана дела, а окружује и једну немачку енклаву (Бисинген на Хохрајни). Већи део површине кантона је благо заталасан, па је погодан за пољопривреду. Ту су и највећи водопади Европе, на реци Рајни, тзв. Падови на Рајни. Највиши врх је на 912 метара. Површина кантона је 298 km².

Историја[уреди]

Подручје данашњег кантона Шафхаузен је потпало под власт власти из града Шафхаузена у времену од 14. до 16. века. У то време врховни господари били су Хабзбурговци. 1501. г. ова средњовековна држава се придружила Швајцарској конфедерацији.

Становништво и насеља[уреди]

Кантон Шафхаузен је имао 75.303 становника 2008. г.

У кантону Шафхаузен се говори немачки језик, који је и једини званични. Становништво је углавном протестантско (50%) са значајном римокатоличком мањином (24%).

Највећа насеља су:

Привреда[уреди]

Привреда кантона је усмерена ка суседном Цириху. Кантон Шафхаузен се налази у његовој приградској зони. Индустрија је махом окренута прецизним вештинама (израда часовника и накита), као и производњи пива и цемента.

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]