Кантон Женева

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Женева
Genf
Genève
Genevra
Flag of Женева
Застава
Official seal of Женева
Грб
Geneva in Switzerland.svg
Држава  Швајцарска
Приступање 1815.
Админ. центар Женева
Површина
 • Укупно 282 km2 (109 sq mi)
Становништво (2009.)
 • Укупно 453,241
 • Густина 1,600/km2 (4,200/sq mi)
Број округа -
Брај општина 45
Вебсајт Званични веб-сајт

Кантон Женева (скраћеница GE, франц. République et Canton de Genève) је кантон на крајњем југозападу Швајцарске. Главни град кантона је Женева.

Природне одлике[уреди]

Кантон Женева се налази на западној обали Женевског језера, на месту где из њега истиче река Рона. Обухвата град Женеву и њено ближе залеђе. Са готово свих страна је окружен територијом Француске. Од швајцарских кантона, додирује се само кратком границом са кантоном Во. Највиши врх је на 516 метара. Површина кантона је 282 km².

Историја[уреди]

Подела кантона на општине

Кантон Женева је један од кантона који су се најкасније придружили Швајцарској конфедерацији. То се догодило 1815. г., после Бечког конгреса. Као и неки други кантони, кантон Женева себе сматра засебном републиком.

Становништво и насеља[уреди]

Кантон Женева је имао 453.241 становника 2009. г.

У кантону Женева говори се француски језик. Кантон је као колевка калвинизма и даље званично протестантски, иако данас у њему живи више римокатолика. Женева је веома космополитски град и седиште многих међународних установа. Странци чине 37,42% становништва.

Једини „прави“ град је Женева, док су сва остала насеља њена предграђа. Од њих највећа насеља су Верније, Ланси и Мерен.

Привреда[уреди]

Привреда се заснива на трговини и финансијским услугама.

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]