Кантон Женева

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Женева.
Женева
Genf
Genève
Genevra
Застава Грб
Застава Грб
Положај
Главни град Женева
Број округа -
Брај општина 45
Година приступање 1815.
Становништво 2009.
 - Број 453.241
 - Густина становништва 1.606 ст./km²
Веб-сајт www.GE.ch

Кантон Женева (скраћеница GE, франц. République et Canton de Genève) је кантон на крајњем југозападу Швајцарске. Главни град кантона је Женева.

Природне одлике[уреди]

Кантон Женева се налази на западној обали Женевског језера, на месту где из њега истиче река Рона. Обухвата град Женеву и њено ближе залеђе. Са готово свих страна је окружен територијом Француске. Од швајцарских кантона, додирује се само кратком границом са кантоном Во. Највиши врх је на 516 метара. Површина кантона је 282 km².

Историја[уреди]

Подела кантона на општине

Кантон Женева је један од кантона који су се најкасније придружили Швајцарској конфедерацији. То се догодило 1815. г., после Бечког конгреса. Као и неки други кантони, кантон Женева себе сматра засебном републиком.

Становништво и насеља[уреди]

Кантон Женева је имао 453.241 становника 2009. г.

У кантону Женева говори се француски језик. Кантон је као колевка калвинизма и даље званично протестантски, иако данас у њему живи више римокатолика. Женева је веома космополитски град и седиште многих међународних установа. Странци чине 37,42% становништва.

Једини „прави“ град је Женева, док су сва остала насеља њена предграђа. Од њих највећа насеља су Верније, Ланси и Мерен.

Привреда[уреди]

Привреда се заснива на трговини и финансијским услугама.

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]