Карл Филип Емануел Бах

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Карл Филип Емануел Бах
Bach Carl Philipp Emanuel 1.jpg
Портрет К. Ф. Е. Баха
Датум рођења(1714-03-08)8. март 1714.
Место рођењаВајмар
Датум смрти14. децембар 1788.(1788-12-14) (74 год.)
Место смртиХамбург

Карл Филип Емануел Бах (нем. Carl Philipp Emanuel Bach; Вајмар, 8. март 1714Хамбург, 14. децембар 1788) је био немачки композитор из чувене музичке породице Бах. Помиње се као „Бах из Берлина и Хамбурга“. Он је најпознатији од музичара синова Јохана Себастијана Баха.

Карл је био други син Јохана Себастијана и његове прве жене Марије Барбаре. Рођен је 1714. у Вајмару, а одрастао у Кетену и Лајпцигу. Године 1738. одлучио је да напусти академску каријеру правника и посвети се музици. Радио је као музичар на двору Фридриха Великог и стекао репутацију као композитор и извођач на инструментима са клавијатуром. Од 1768. радио је као капелмајстор у Хамбургу, где се посветио црквеној музици (ораторијум „Израелићани у пустињи“).

У његовом делу истичу се иновативне сонате за клавијатуре које по структури одскачу од италијанских и бечких узора, а представљају претечу каснијих тенденција (цикличне и импровизоване форме). Његова дела се сврставају у такозвани осећајни стил у музици. Писао је још симфоније, песме и кантате.

Карл Филип Емануел Бах важи за једног од најзначајнијих композитора на прелазу из барока у доба Бечких класичара. За живота био је познатији од оца. Ценили су га композитори наредних епоха, рецимо Јозеф Хајдн и Волфганг Амадеус Моцарт.

Спољашње везе[уреди]