Кисеоничка маска са резервоаром без неповратних вентила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кисеоничка маска са резервоаром без неповратних вентила
PRB О2 mask .jpg
Маска са резервоаром без неповратних вентила
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност Ургентна медицина
eMedicine 1271543/{{{eMedicineTopic}}}
MeSH E03.155

Кисеоничка маска са резервоаром без неповратних вентила (енгл. PRB mask) једна од неколико врсти медицинских маске, у којој се постиже концентрација кисеоника у удахнутој смеши, без додатних вентила али са резервоаром (кесом-балоном) у распону од 35 до 60%, (према неким ауторима и до 70%). Маска нема усмерен проток ваздуха између респираторних циклуса уз помоћ вентила, јер се део ваздуха усмерава у резервоар у облику кесе.[1]

Опис функција[уреди]

Акумулације изахнутог ваздуха у резервоару због одсуства вентила, код ове маске има значајан ризик поновног удисања издахнутог ваздуха. Због овог недостатка понекад се у њој не може достићи жељена концентрација кисеоника у удахнутом ваздуха због појаве увећане концентрације угљен-диоксида. Да би се ово избегло, при употреби маске користити се гранични или увећани проток кисеоника кроз маску.

Проток кисеоника кроз мора бити једнак или већа од вредности која спречава продор великих количина издахнутог ваздуха у резервоар и његово поновно удисање.

Ако је резервоар у издисају довољно напуњен кисеоником (напет), већина издахнутог ваздуха се одстрањује кроз отворе на бочним странама маске, што не доводи до значајног пуњења реезервоара издахнутим ваздухом.

Примењен већи проток кисеоника, боље испуњава резервоар маске, мање је мешање издахнутог ваздуха са кисеоником у резервоару, а концентрација кисеоника у удахнутом ваздуху је већа.

Ако резервоар савијемо и фиксирамо лепљењем, ова маска се може претворити у једноставну кисеоничку маску без резервоара.

Препорука[уреди]

У пракси се показало да примена ове маска нема предности у односу на стандардну, обичну маску. Код тежих случајева, где болесник видно пуни и празни резервоар маске, а стање пацијента се не побољшава, препоручује се да се ова маска замени обичном маском или да се резервоар савије и прилепи на маску, испод довода кисеоника.[2]

Извори[уреди]

  1. ^ Olson RM (1976). „Economical oxygen-delivery system”. Aviat Space Environ Med. 47 (4): 449—51.
  2. ^ Kalezić N. Inicijalni tretman urgentnih stanja u medicini Medicinski fakultet Beograd, 2013 Available from: www.researchgate.net DOI: 10.13140/RG.2.1.1161.3924

Спшољашње везе[уреди]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).