Констриктивни перикардитис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Констриктивни перикардитис (лат. pericarditis constrictiva) је болест срчане марамице (перикарда), када она услед задебљања и клацификације постане чврста и у виду оклопа обавија срце. Овакав оклоп у великој меру ограничава рад срца, поготово у дијастоли, периоду када се срце шири и прима крв, јер услед овог тврдог оклопа срце не може да се довољно раширити односно примити велику количину крви. Болест зе још зове у срце у оклопу или нем. Panzerherz.


Узроци[уреди]

Констриктивни перикардитис настаје као касна фаза хроничног запаљења срчане марамице, перикардитиса. Иначе перикардитис могу изазвати бактерије, туберкулоза, зрачење, уремија, вирусне инфекције, после хирушких интервенција на срцу, тумори итд. Констриктивни перикардитис често се јавља из непознатих разлога, идиопатски.


Патогенеза[уреди]

Услед задебљања и калцификације срчана марамица постаје чврста и не дозвољава срцу да се довољно рашири приликом дијастоле, самим тим је смањена и количина крви коју срце може да прими. Због тога се крв гомила у венским судовима испред срца, тако да долази до венског застоја у њима. Јавља се инсуфицијенција десног срца, са појавом отока (едема) ногу, асцитеса, повећања јетре и слезине, временом долази и до инсуфицијенције јетре, застоја крви у венама врата, плеуралног излива итд. У току дубоке инспирације (удисање ваздуха) повећава се застој крви у венама врата, јер се услед инспирације јевља негативан притисак у грудној дупљи, па повећан прилив крви у срце, али оно не може да прими толику количину крви. Јављају се и знаци инсуфицијенције левог срца, смаљен проток крви кроз унутрашње органе, хладноћа на рукама, ногама, периферна цијаноза, губитак свести... По Франк-Старлинговом закону количина крви која уђе у срце једнака количини крви која из њега изађе, а ако је количина коју срце може примити мања, онда је мања и количина коју срце може да избаци.

Задебљала срчане марамице се може уклонити хирушким путем.


Види још[уреди]


Литература[уреди]

  • H. Renz-Polster; S. Krauzig; J. Braun: Basislehrbush Innere Medizin Urban & Fischer ISBN 3-437-41052-0
Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).