Корин Тељадо

С Википедије, слободне енциклопедије
Колин Тељадо
Corin Tellado cropped2.jpg
Пуно имеКолин Тељадо
Датум рођења(1927-04-25)25. април 1927.
Место рођењаЕл Франко, Шпанија
Датум смрти11. април 2009.(2009-04-11) (81 год.)
Место смртиХихон, Шпанија

Марија дел Сокоро Тељадо Лопез, позната као Корин Тељадо, била је шпанска списатељица романтичних новела и фото-новела. Објавила је више од 5.000 наслова и продатих у преко 400 милиона копија широм света. Њена дела су преведена на више језика а после Сервантеса, сматра се најчитанијом шпанским писцем. Године 1994. поставила је Гинисов рекорд у продаји књига на шпанском језику 1962. године добила је прознање од УНЕСКО организације за свој рад.

Коринине новеле биле су умногоме различите од осталих западноевропски дела њеног времена. Лица и догађају су најчешће постављени у садашности а због стриктне шпанске цензуре, еротичични аспекти ликова нису приказивани. Њен стил писања био је директан а ликови једноставни. Захваљујући великој популарности, неколико новела је преточено у телевизијске серије и филм.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Марија дел Сокоро Тељадо Лопез била је једина девојчица од петоро домаћице и инжињера. Након Шпанског грађанског рата, 1939. године, њен отац унапређен је у официра због чега се цела породица сели у Кадиз. Образовање је стекла у школи коју су водиле часне сестре. Након смрти њеног оца 1945. године, породица упада у економске проблема што је навело Корин да прода свој први роман, Атревида апусета, издавачкој кући Editorial Bruguera. И поред солидног успеха, издавачка кућа одбила је да објави њену другу новелу. Корин тада уписује студије психологије упоредо радећи за Editorial Bruguera и Editorial Cies. Убрзо је добила понуду да сваке недеље објављује по једну кратку новелу за Editorial Bruguera због чега напушта студије. Године 1948. почела је да објављује по једну новелу сваке друге недеље за латиноамерички магазин Vanidades, тврдећи да може да напише дело за два дана.

Корин Тељадо 1959. године удаје се за Доминга Сангрониз а годину дана касније рађа ћерку Бегоњу а 1961. и сина Доминга. Након годину дана пар се раздваја али се никада нису званично растали иако су до краја живота били раздвојени.

УНЕСКО је 1962. прогласио Корин Тељадом за најчитанијег шпанског писца након Мигела де Сервантеса. Велика популарност њених дела донела јој је ексклузивни уговор са Editorial Bruguera. Касније је имала проблема са уредништвом које је без њеног пристанка мењало наслове новела. Због незадовољства, почиње да пише за Editorial Rollán али је Editorial Bruguera 1973. поднео тужбу за кршења уговора. Корина је, након тога морала да плати новчану надокнаду и да настави да ради за њих.

Поред новела и романа, Корин је писала и књиге за децу у сарадњи са Хесусом Сантијагом.

Марија дел Сокоро Тељадо Лопез преминула је 11. априла 2009. године у својој кући у Хихону успед последице можданог удара. Оставила је три необјављена романа.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]