Корисник:Dusan1324/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

SolarCity[уреди | уреди извор]

SolarCity највећа је америчка компанија за пружање услуга везаних за производњу, дистрибуцију и инсталацију система сунчеве енергије. Тренутно седиште налази се у Сан Матеу, Калифорнија, а сама компанија је 2015. запошљавала је преко 15 хиљада људи.

Историја[уреди | уреди извор]

2006.-2012.: Оснивање и ране године[уреди | уреди извор]

2006. Илон Маск, амерички предузетник је због своје заузетости неким другим пројектима (SpaceX i Tesla Motors) препоручио својим рођацима, Питеру и Линдону Рајву да истраже пословне могућности које се нуде у сектору обновљиве енергије. Подстакнути тиме, основали су компанију којом желе убрзати тренд одмицања од фосилних горива.[1]

2008. SolarCity усваја пословну стратегију која би омогућила соларној енергији да постане јефтинија од енергије из електричне мреже. Та пословна стратегија подразумевала је знатно смањење почетне инвестиције у систем њеном делимичном отплатом по принципу лизинга, тј. месечним отплатама које би биле јефтиније од енергије из мреже.

2009. компанија је одлучила да прошири своје услуге и на тржиште пуњења електричних аутомобила.

2010. долази до проширења циљаног тржишта клијената проширењем услуга производње ел. енергије и на неке државне и непрофитне организације те индустријски сектор, за разлику од пређашњег фокуса на домаћинства. Такође, до додатног проширења понуде дошло је аквизицијом компаније Building Solutions која се бавила процењивањем енергетске ефикасности грађевина те могућностима њихове обнове.

2011. Објављен је петогодишњи план у којем су предвиђене инвестиције у фотонапонске пројекте у износу већем од милијарду долара.[2]

2012.-2016.: Излазак на берзу, убрзани раст и аквизиција од Tesla Motorsa[уреди | уреди извор]

14. децембра 2012. године компанија објављује иницијалну јавну понуду те тиме излази на берзу. Тог првог дана цена деонице је забележила раст од 47%, те је вредност компаније процењена на 584 милиона долара.

Од изласка на берзу компанија константно бележи раст броја запослених, који је у раздобљу од краја 2013. до краја 2015. године порастао за преко 250%. Уз запошљавање, раздобље од 2012. до данас обележили су и порасти инсталираних капацитета (преко 670%), те смањење цене система од 40%. Данас SolarCity послује у 27 америчких савезних држава са најавом ширења на све преостале.

У јуну 2016. Елон Маск најавио је аквизицију SolarCity од стране Tesla Motors по цени од 2.5 милијарде долара чиме се жели направити прва светска одржива енергетска корпорација, која у себи има компоненте производње, складиштења ел. енергије и на крају њене потрошње на транспорт.[3]

Смањење штетних емисија[уреди | уреди извор]

Један од разлога врло наглог проширења на велики број америчких федералних јединица је, уз профит, жеља компаније да се енергетска транзиција на обновљиве изворе енергије што брже прошири ради смањења емисије штетних гасова. Више од 70% светских емисија гасова стаклене баште одговорних за климатске промене долази из сектора повезаног са енергијом (грејање, производња струје, транспорт). Истовремено, концентрација угљен диоксида у атмосфери је у септембру 2016. неповратно прешла 400 ppm, што је симболичка граница која представља непознато подручје климатске нестабилности. Због тога је потребна што бржа енергетска транзиција на одрживе изворе енергије са значајно мањим емисијама тог штетног гаса. Уз угљен диоксид, постоје још бројне еколошке последице производње енергије из фосилних горива попут повећане потрошње воде, те емисије неких других штетних гасова (нпр. NOx и SO2 који стварају киселе кише). Циљ компаније је да повећањем производње електричне енергије из сунца те штетне последице умањи, а начин на који се то остварује може се сазнати у исвештају о утицају објављеном на страницама компаније.[4]

Производи и услуге[уреди | уреди извор]

Главна оперативна делатност је заправо и прва услуга коју је компанија понудила, производња ел. енергије за домаћинства. Производња ел. енергије убрзо се проширила и на комерцијални сектор, па је SolarCity направио многе комерцијалне пројекте, попут до тада највеће комерцијалне соларне фарме у Сан Франциску, направљене за British Motors Car Distributors 2008.[5] У том сектору су остварени и велики пројекти за Walmart, Intel и америчку војску. Компанија је такође присутна у процени енергетске ефикасности и обнови грађевина, а аквизицијом од стране Tesle и интеграцијом у ту компанију очекује се и појачан ангажман на пољу складиштења енергије кроз заједнички пројекат Tesla Motors и Panasonic, Powerwall. SolarCity ће Powerwall користити као додатак свом најновијем представљеном пројекту, соларном крову који ће генерисати енергију потребну између осталог и за транспорт електричним возилима, о чему детаљније пише Tesla Motors на свом блогу, правећи тако затворени круг производње и потрошње ел. енергије.[6]

Powerwall[уреди | уреди извор]

Tesla Powerwall је литијум-јонска батерија чији је циљ омогућити складиштење и употребу соларне енергије током целог дана. Пројекат је почео 2012. године инсталацијом прототипа за одређене комерцијалне кориснике, а само представљање производа и почетак његове употребе у домаћинствима је почео 2015. У почетку су најављивана два модела, од 10 и од 7 kWh, али се на крају компанија одлучила за само једну верзију, од 6,4 kWh са ценом од 3,000$, довољну за дневну употребу у домаћинствима. У октобру 2016. објављено је да је батерија инсталирана у 18 земаља, са око 300 MWh капацитета. У октобру 2016. такође је објављен и нови модел батерије, Powerwall 2, који би требао радити у комплету са соларним кровом те складиштити ел. енергију коју он произведе. Планиран је и Powerpack, уређај који ће се састојати од више Powerwall 2 батерија, бити до капацитета 100kWh, те омогућавати већим комерцијалним просторима самостално снабдевање ел. енергијом.

Соларни кров[уреди | уреди извор]

У октобру 2016. представљен је најновији производ, “Solar roof”, тј. кров који ће у себи имати интегрисане соларне ћелије, чиме би се могла прекинути досадашња пракса постављања плоча на већ постојеће кровове што чини процес инсталације непотребно скупљим.[7] Премда најаве из SolarCity-ja говоре да би тај кров могао бити конкурентан цени обичних кровова то се ипак још увек чини нереалним, али како такви кровови имају могућност производње електричне енергије могућа је њихова финансијска исплативост у релативно кратком року, нарочито у сунчаним подручјима.[8]

Givepower[уреди | уреди извор]

Givepower је име хуманитарне организације коју је SolarCity основао 2013. Будући да је у свету преко милијарду људи без поузданог приступа електричној енергији циљ организације је омогућити тим људима доступност електричне енергије, те последично и нужних услуга које им нису доступне, попут квалитетног образовања, здравства и доступности питке воде. [9]Деловање фондације најистакнутије је у подручју образовања, омогућујући снабдевање електричном енергијом за 1500 школа широм света, највише у афричким државама (Кенија, Мали), али и у Азији (Непал) и Средњој Америци (Никарагва).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Now That Tesla Has Approval to Buy SolarCity, Here’s What a Combined Company Might Look Like”. www.greentechmedia.com. Приступљено 2021-04-21. 
  2. ^ Cardwell, Diane (2011-11-30). „Private Dollars Revive a Solar Panel Plan for Military Housing”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2021-05-03. 
  3. ^ Facebook; Twitter; options, Show more sharing; Facebook; Twitter; LinkedIn; Email; URLCopied!, Copy Link; Print (2012-12-14). „SolarCity soars on first day of trading”. Los Angeles Times (на језику: енглески). Приступљено 2021-04-21. 
  4. ^ SolarCity (на језику: енглески), 2021-04-21, Приступљено 2021-04-21 
  5. ^ „British Motor Car”. sfenvironment.org - Our Home. Our City. Our Planet (на језику: енглески). 2011-11-07. Приступљено 2021-05-03. 
  6. ^ DiClerico, Daniel. „Here's How Much Tesla's New Solar Roof Could Cost”. Consumer Reports (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-03. 
  7. ^ „Tesla shows off solar roof tiles”. BBC News (на језику: енглески). 2016-10-29. Приступљено 2021-05-03. 
  8. ^ „Tesla’s new Solar Roof costs less than a new roof plus solar panels, aims for install rate of 1K per week”. TechCrunch (на језику: енглески). Приступљено 2021-04-21. 
  9. ^ SolarCity (на језику: енглески), 2021-04-21, Приступљено 2021-04-21