Корисник:Dusanis2021/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Арчи Комикс (енгл. Archie Comics) је америчка издавачка кућа стрипова са седиштем у Пеламу, Њујорк.[1] Компанија је основана 1939. године под називом М.Л.Ј. Магазини, која је првенствено објављивала стрипове о суперхеројима.

Арчи Комикс
Archiecomicslogo
ТипСтрип
Основан1939; пре 84 године (Као М.Л.Ј. Магазини)
Тиражпримерака
УреднициМаурис Коин

Луис Силберклајт

Џон Л. Голдвотер
СедиштеПелам, Њујорк
ЗемљаСједињене Америчке Државе
Жанрови
Веб-сајтhttps://archiecomics.com/

Главни ликови који се сусрећу у стриповима су креирани 1941. године од стране издавача Џон Л. Голдвотера и уметника Боба Монтане[2] у сарадњи са Вик Блу-ом[3][4]. Компанија је направила много познатих ликова, од којих се издваја Соник јеж, чије издавање је трајало од 1992. до 2016. године.

Компанија М.Л.Ј. Магазини је од свог оснивања 1939. године задржала ово име све до 1942. године, када је име званично промењено у Арчи Комикс. Џон Голдвотер је креирањем препознатљивих ликова, који се и данас препознају, мислио да ће привући пажњу љубитеља филмова Енди Хардија у којима глуми Мики Руни[5].

Серије стрипова[уреди | уреди извор]

Пеп комикс насловна страна
Пеп Комикс серија стрипова
Арчи комикс исечак
Сцена из серије стрипова Арчи
Кејти Кин комикс
Кејти Кин стрип

Историја издавачке куће[уреди | уреди извор]

1939-1946: почетак (М.Л.Ј. Магазини)[уреди | уреди извор]

Компанија М.Л.Ј. Магазини је основана 1939. године, у септембру од стране издавача Маурис Коин, Луис Силберклајта и Џон Л. Голдвотера, који су име саме компаније одредили тако што су убацили почетна слова имена сваког од оснивача[6]. Коин је био књиговођа и финансијски директор ове компаније, прешавши из компаније Колумбија Публикације која се бавила производњом магазина све до 1960. године када је и објавила последњи магазин. Поред Коина, уредник М.Л.Ј. Магазина, Луис Силберклајт је такође радио за компанију Колумбија Публикације[5].

Силберклајт се бавио финансијама, дистрибуцијом, пословањем и штампањем стрипова, док је Голдвотер био главни одговорни уредник ове компаније, као и један од оснивача Америчког удружења за стрипове и био је његов председник 25 година.

Први стрип који је компанија М.Л.Ј. Магазини представила 1939. године био је "Блу Рибон Комикс" који су били препознатљиви по плавој траци при врху сваког наслова. У оквиру њега, прво издање стрипа је било "Ранг-а-Танг чудесни пас". Затим, 1939. године (на насловној страни стрипа је представљен јануар 1940. године), представљена је група стрипова Пеп комикс која је имала назив Штит (енгл. SHIELD) који је уједно и први патриотски, суперхеројски стрип САД-а, креиран од стране писца Хари Шортена и дизајниран од стране Ирв Новика.

Арчи Комикс[уреди | уреди извор]

1946-1990-их[уреди | уреди извор]

М.Л.Ј. Магазини су првих година постојања креирали фиктивне ликове познатије као суперхероји. Џон Голдвотер је дошао на идеју да креирају ликове који неће имати натприродне моћи, већ да буду обични, нормални људи. Инспирацију је пронашао у филмовима Енди Хардија. Први ликови који су се по први пут појавили у Пеп Комикс стриповима са ознаком Пеп Комикс #22 били су Арчибалд Ендрјуз (по коме је компанија касније променила име), Бети Купер и Џагхед Џонс чију су причу написали Вик Блум и Боб Монтана. Овај насов је стекао веома велику популарност и донео углед компанији, која је одлучила да своје име званично промени 1946. године у Арчи Комикс. Арчи Комикс је своје суперхероје током 1960-их година представио у новој групи стрипова познати под називом "Мајти Комикс Група" (енгл. Mighty Comics Group) чије се штампање наставило све до 1967. године[6].

Почетком 1970-их година, Арчи Комикс је постао јавно власништво, да би 10 година касније, синови Луис Силберклајта и Џон Голдвотера повратили права и пребацили Арчи Комикс у приватно власништво[4]. Током 1970-их и 1980-их година Арчи Комикс је објавио нову серију стрипова који су по жанру припадали хорор стриповима. Касније је компанија размишљала да објави нову серију стрипова која ће се поново базирати на суперхеројима, али је врло брзо одустала од те идеје[7].

Арчи Комикс је одлучио да се 1992. године удружи са компанијом Сега како би направили серију стрипова базирану на јунаку из видео игрица компаније Сега, Соник јеж[8]. Серија стрипова Соник је достигла велику популарност и наставила је да се производи више од 20 година, поставши најдужа серија стрипова која је базирана на јунаку из видео игре[9].

2000-те[уреди | уреди извор]

Бен Ода је научио Бил Јошиду да пише стрипове, који је касније запослен од стране компаније Арчи Комикс где је писао стрипове 40 година, 75 страна недељно, што је укупно износило око 156.000 страница[10].

Године 2005. појавио се бенд под именом "Веронике" (енгл. The Veronicas), чије име је било повезано са стрип јунацима Арчија и прекршен је заштитни знак ове компаније, где је Арчи Комикс одлучио да тужи аустралијски бенд и тражи одштету. Међутим, издавачка кућа која је основала овај аустралијски бенд, Сајр рекордс и Арчи Комикс су одлучили да се нагоде и да од ове ситуације добију заједничку промоцију[11].

Арчи Комикс је поново контактирао и ангажовао Ди-Си Комикс 2008. године за своје суперхероје који су припадали М.Л.Ј. магазинима у серији Црвени круг[12].

2010-данас[уреди | уреди извор]

Ово доба за Арчи Комикс је започело смрћу Ричарда Голдвотера 2007. године и Мајкла Силберклајта 2008. године, да би касније 2009. године као ко-извршни директори постали Силберклејтова удовица Ненси и Голдвотеров полубрат Џонатан. Између њих су се у току рада јавиле несугласице, па је компанија у јулу 2011. године тужила Силберклајтову а затим је тужбу поднео и Голдвотер против ње у јануару 2012. године. Голдвотер наводи да је до тужбе дошло зато што је Силберклајтова доносила лоше пословне одлуке, као и да је завађивала особље компаније. Силберклајтова је добила одређене казне, међу којима је и забрана приласка самој компанији, да би се на крају сви ови сукоби решили 2016. године.

Почетком 2010. године, компанија Арчи Комикс се удружила са Рандом Хаус Издавачким Сервисом где је почела дистрибуција стрипова Арчи Комикс у књижарама где су се могли наћи меки повези, оригинални графички романи и други формати књига. У овом периоду, забележен је велики пораст и производња графичких романа са 11 на 33 наслова у 2012. години и на 40 у 2013. години[13]. Прекретница ове ере је представљао јул 2010. године када је објављен стрип под називом "Живот са Арчијем", где су постављене две велике могућности за које су се читаоци ових стрипова питали, могућност где се Арчи жени са Бети Купер и могућност где се Арчи жени са Вероником Лоџ. Ова серија стрипова је специфична по томе што су се јавиле ствари као што је смрт, рак, коришћење пиштоља и брак са истим полом. Када је реч о вези са истим полом, Арчи Комикс је у септембру 2010. године први пут представио лика Кевина Келера, који је први геј лик у овој серији стрипова[14]. Овај део је био веома популаран, па је компанија одлучила да Кевин Келер добије мини серију стрипова од четири дела. Почетком 2012. године, ова серија стрипова, коју је написао Парент је добила ГЛААД награду за изванредан стрип пратеће године[15].

Арчи Комикс је желео да поново покрене водећи серијал Арчи у децембру 2014. године, међутим он је званично поново представљен у јулу 2015. године. Старо издање би било прерађено и поглед на ликове би био модернизован у односу на онај који већ постоји у првом Арчи серијалу. Након три издања, Ени Ву је нацртала наставак, а са њом и Вероника Фиш[16] које носе велике заслуге, зато што је ново издање Арчи Комикса добило ИГН-ову награду за најбољу нову серију стрипова 2015. године[17]. Први наслов у компанији "Нови Ривердејл" универзуму Арчи је објављен у јулу 2015. године и био је 7. по најпродаванијим стриповима за тај месец[18]. Следећи наслови су се односили на ликове из Ривердејл универзума појединачно, где је након "Арчија" представљен наслов "Џагхед" у октобру 2015. године, а најављени су наслови који представљају "Веронику" и "Бети" који су представљени у априлу 2016. године. Такође је најављена и мини серија "Живот са Кевином" која је објављена у јуну 2016. године[19]. "Џози и мачкице", као и "Реџи и ја" су представљени у септембру и децембру 2016. године. Касније је најављена и телевизијска серија под називом "Ривердејл" где су се нашли сви ови ликови, укључујући и додатне који су се нашли у оквиру серија стрипова Арчи Комкса.

Ликови[уреди | уреди извор]

Издавачка кућа Арчи Комикс је позната по тинејџерима који се појављују у више различитих стрипова (неки од њих имају и своје наслове), који су добили своју телевизијску адаптацију у серијама. Неки од најпознатијих ликова су:

  • Арчи Ендрјуз
  • Џагхед Џонс
  • Вероника Лоџ
  • Бети Купер
  • Реџи Ментл
  • Сабрина Спелман
  • Џози и мачкице
  • Кејти Кин

Арчи Комикс је пре ликова који се базирају на обичним људима креирала фиктивне ликове који имају натприродне моћи, суперхероје који су многобројни у различитим серијама стрипова које је ова издавачка кућа креирала.

Телевизијске адаптације[уреди | уреди извор]

Ривердејл[уреди | уреди извор]

Радња ове ТВ серије је окренута ка главном стрип јунаку ове издавачке куће, Арчију Ендрјузу. Радња је смештена у фиктивни град у Сједињеним Америчким Државама, по ком је и серија добила назив, "Ривердејл".

Продуцент и писац, Грег Берланти је 2014. године дошао на идеју да направи серију "Ривердејл" заједно са продуценткињом Саром Шехтер и Роберто Агире-Сакасом који је писао сценарио, а сам пројекат је у власништву Берланти продукције. Серија садржи ликове из познатих стрипова Арчи Комикс компаније. Првобитно, серија је требала да буде објављена на Фокс[20] каналу међутим, објављена је на Си-Даблју[21]. Снимање је обављено 2016. године[22][23], а премијера серије је била 26. јануара 2017. године. Серија садржи 7 сезона и 124 епизоде.

Ликови: Тумачи:
Арчи Ендрјуз Кеј Џеј Апа
Џагхед Џонс Кол Спраус
Бети Купер Лили Рајнхарт
Вероника Лоџ Камила Мендес
Шерил Блосом Меделин Петш
Фред Ендрјуз Лук Пери
Џози Макој Ешли Мари

Кејти Кин[уреди | уреди извор]

Кејти Кин је телевизијска серија која припада жанру мјузикл-драма и настала је након Ривердејл ТВ серије као њенa спиноф серија. Главни лик ове серије је управо Кејти Кин која је такође, као Арчи Ендрјуз лик из истоименог стрипа у власништву Арчи Комикс-а. На изради серије учествовали су Роберто Агире-Сакаса и Мајкл Граси[24] и емитовала се на Си-Даблју ТВ каналу. Серија садржи 1 сезону и 13 епизода у којима је смештена радња која се одвија 5 година након догађаја у Ривердејл серији[25]. Премијера серије је била 6. фебруара 2020. године[26].

Ликови: Тумачи:
Кејти Кин Луси Хејл
Џози Макој Ешли Мари
Глорија Грандбилт Кетрин Ланаса
Пепер Смит Јулија Чан
Александер Кабот Луциен Лавискаунт

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Golden, John (2015-05-28). „Archie Comics leaves Mamaroneck for Pelham”. Westfair Communications (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  2. ^ Nast, Condé (2006-12-20). „Archie: American Idol”. Vanity Fair (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  3. ^ „Grand Comics Database”. Приступљено 2023-05-16. 
  4. ^ а б „Publisher profile: Archie Comics”. Приступљено 2023-05-16. 
  5. ^ а б „The Mighty Crusaders Network”. web.archive.org. 2016-10-28. Приступљено 2023-05-16. 
  6. ^ а б „Arquivo.pt”. arquivo.pt. Приступљено 2023-05-16. 
  7. ^ The Comics Journal (на језику: енглески), 2023-04-19, Приступљено 2023-05-16 
  8. ^ „Sonic the Hedgehog”. Приступљено 2023-05-16. 
  9. ^ „FROM THE GUINNESS BOOK OF WORLD'S RECORDS (Sonic The Hedgehog)”. web.archive.org. 2008-09-12. Приступљено 2023-05-16. 
  10. ^ Staff, C. B. R. (2005-03-04). „Long Time Archive Comics Letterer Bill Yoshida Dies”. CBR (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  11. ^ „Archie Comics sues The Veronicas: News Bulletins - Comics Bulletin”. web.archive.org. 2016-03-03. Приступљено 2023-05-16. 
  12. ^ Renaud, Jeffrey (2008-10-30). „JMS Gets Brave & Bold with Archie Gang”. CBR (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  13. ^ Reid |, Calvin. „Archie Comics Grows Book Side”. PublishersWeekly.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  14. ^ „Newsarama | GamesRadar+”. gamesradar (на језику: енглески). 2023-05-16. Приступљено 2023-05-16. 
  15. ^ „VIDEO: Kevin Keller Receives Outstanding Comic Book at #GLAADAwards”. GLAAD (на језику: енглески). 2013-05-09. Приступљено 2023-05-16. 
  16. ^ „Everything's Archie: Mike Pellerito Reveals Who Will Follow Fiona Staples, Talks Afterlife Delays and Much More”. Comicbook.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  17. ^ „Best New Comic Series - IGN's Best of 2015 Wiki Guide”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  18. ^ „Comichron: July 2015 Comic Book Sales to Comics Shops”. www.comichron.com. Приступљено 2023-05-16. 
  19. ^ Schedeen, Jesse (2016-04-12). „Archie Announces 'Life With Kevin' and 'Betty & Veronica' Comics”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  20. ^ Andreeva, Nellie (2014-10-23). „Archie Comics Drama Series ‘Riverdale’ Set At Fox With Greg Berlanti Producing”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  21. ^ Moraes, Lisa de (2015-07-10). „Archie Comics Drama ‘Riverdale’ Moved To CW With Greg Berlanti Producing – Comic Con”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  22. ^ Andreeva, Nellie (2016-02-26). „Pilot Locations 2016: Los Angeles Continues Rebound, New York Tally Slips”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  23. ^ whatsfilming (2016-09-07). „Riverdale Season 1 Starts Filming in Vancouver Area”. What's Filming? (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  24. ^ D'Alessandro, Anthony (2018-08-06). „‘Riverdale’ EP On Season 3 Reveals, “A Very Different” Spinoff In The Works & ‘Sabrina’ – TCA”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  25. ^ White, Peter (2019-08-04). „‘Katy Keene’: EP Michael Grassi Confirms ‘Riverdale’ Crossover Plans – TCA”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16. 
  26. ^ Swift, Andy (2019-11-08). „The CW Sets Katy Keene Series Premiere Date, Plus New Seasons of Roswell and Legends of Tomorrow”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-16.