Корисник:Goran71/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

У Римском царству рибе су чуване у малим мермерним посудама. Око 50 г.н.е усавршавање производње стакла омогућило је римљанима да једну страну мермерних посуда замене стаклом. Кинески цар Хунг-ву из династије Минг 1369 год. оснива фирму која производи порцеланске каде за гајење златних рибица.

Риболовац и природњак Леонард Балднер, који је 1666 год. написао књигу Vogel-, Fisch- und Tierbuch (Птица, Риба и Животиња) одржава у заробљеништву чикове и мрмољке (тритоне).

Францускиња Жана Вилпре Пауер (Jeanne Villepreux-Power) је 1832 год. направила први експериментални акваријум са воденим организмима. 1836. год. након проналаска Вардове кутије, др Натанијел Багсшо Вард (Nathaniel Bagshaw Ward) предлаже да се његове кутије користе за држање тропских животиња а 1841 год. је први пут посадио водене биљке у Вардову кутију. Феликс Дижарден (Félix Dujardin) је 1838 год. имао морски акваријум, мада није користио тај назив. 1846 год. Ана Тхин (Anne Thynne) успева да одржи корале и алге скоро три године, и тако створи први избалансирани акваријум у Лондону. Енглески хемичар Роберт Варингтон (Robert Warington) експериментисао са посудом од 13 галона, где је држао златне рибице, биљке валиснерије и пужеве, стварајући један од првих стабилних акваријума. Варингтон је у потпуности објаснио принцип размене гасова у акваријуму. Акваријуми постају популарни у Великој Британији после прве Светске Изложбе 1851 на којој су приказани украшени акваријуми са рамовима од ливеног гвожђа. Енглез Филип Хенри Гус (Philip Henry Gosse) ствара први јавни акваријум у Лондонском зоолошком врту. Гус користи израз "aquarium" (уместо "aquatic vivarium" или "aqua-vivarium") у својој књизи The Aquarium: An Unveiling of the Wonders of the Deep Sea објављеној 1854 год. у којој углавном разматра акваријуме са морском водом. Акваристика постаје популаран хоби, прво у Великој Британији, а затим у Немачкој, САД и неким европским државама.

Коришћење електричне енергије у 20 веку омогућило је лакше вештачко осветљавање, грејање и филтрирање акваријума и брже ширење акваристике.

На просторе бивше Југославије акваристика стиже релативно касно. Поједине катедре биологије на факултетима у Београду и Загребу имале су своје експерименталне акваријуме. Ретки појединци у Београду, Загребу, Љубљани и Марибору имали су акваријуме са само неколико врста риба. Тек после 1950 год. оснивају се први јавни акваријуми у Марибору, Ровињу, Дубровнику. Истовремено са оснивањем јавних акваријума шири се и акваристика. Акваристичке изложбе се организују у Новом Саду 1964, 1965 и 1966 год. 1967 год. у оквиру међународног сајма лова и риболова одржава се и прва међународна изложба акваристике на којој поред домаћих учествују и акваристи из Мађарске, Аустрије и СР Немачке. 1970 год. у Новом Саду одржана је велика изложба са 105 акваријума и преко 40 излагача.[2]