Корисник:Stojkovicc/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Светско првенство Формуле 1 2023. године[уреди | уреди извор]

Светско првенство Формуле 1 одржано 2023. године било је 74. по реду светско првенство у овом спорту. Међународна аутомобилска федерација организовала је Светско првенство Формуле 1 и 2023. године[1], као и сваке године до сада. У oвој сезони, одржане су 22 трке, широм целог света у периоду између марта и децембра.

Возачи и тимови борили су се за титуле Светског шампиона Формуле 1 и Светског шамипона у конструкторима. Током читаве сезоне доминирао је прошлогодишњи шампион Макс Верстапен, освојивши чак 19 од 22 одржане трке, те је оборио рекорд за највише победа у току једне сезоне, надмашивши рекорд Алберта Аскарија из 1952. године[2]. Макс је те сезоне такође оборио рекорд за највише завршетака на подијуму[3]. Његов тим, Ред Бул Рејсинг, освојио је шесту титулу Светског шампиона у конструкторима[4], оборивши рекорд са 21 освојеном победом од могућих 22[5].


Макс Верстапен заузео је прво место у шампионату 2023. године
Ред Бул заузео је прво место међу конструкторима 2023. године
Све стазе из 2023. године

Учешће[уреди | уреди извор]

Следећи тимови и возачи учествовали су у Светском шампионату Формуле 1. Сваки тим је у обавези да има два возача.

Учесник Конструктор Име возача
Aлфа Ромео Ф1 Tим Стејк Алфа Рoмeo-Ферари Џоу Гуанју

Валтери Ботас

Скудерија Aлфатаури AлфаТаури-Хонда РБПТ Данијел Рикардо

Јуки Цунода

Ник де Врис

Лиам Лосон

БВТ Алпина Ф1 Тим Aлпина-Рено Пјер Гасли

Естебан Окон

Астон Мартин Aрамко Когнизант Ф1 Tим Aстон Maртин Aрамко-Meрцедес Ланс Строл

Фернандо Aлонсo

Скудерија Ферари Ферари Шарл Леклер

Карлос Саинз Млађи

MаниГрам Хас Ф1 Tим Хас-Ферари Кевин Магнусен

Нико Хилкенберг

Мекларен Ф1 Тим Мекларен-Meрцедес Ландо Норис

Oскар Пијастри

Мерцедес Петронас Ф1 Tим Mерцедес Луис Хамилтон

Џорџ Расел

Oракле Ред Бул Рејсинг Ред Бул Рејсинг-Хонда РБПТ Макс Верстапен

Серхио Перез

Вилијамс Рејсинг Вилијамс-Meрцедес Логан Сарџент

Александер Aлбон

Промене возача[уреди | уреди извор]

Себастијан Фетел пензионисао се на крају Светског шампионата 2022. године, након 16 година проведених у Формули 1[6]. На његово место у Астон Мартин дошао је Фернандо Алонсо[7], након 2 сезоне у Алпини. Пјер Гасли, који је имао уговор са АлфаТауријем заменио јe Алонса у Алпини, док је њега заменио шампион Формуле 2 Ник де Врис[8].

Данијел Рикардо напустио је Мекларен након две сезоне[9]. На његово место дошао је Оскар Пијастри[10], коме је ова сезона била прва сезона у Формули 1. Николас Латифи напустио је Вилијамс после три сезоне проведене у том тиму[11], а као замену Вилијамс је ангажовао Логана Сарџента[12], младог америчког возача. Мика Шумахера у екипи Хааса замениио је Нико Хулкенберг[13].

Промене возача у току сезоне[уреди | уреди извор]

У сезони 2023. године дешавале су се промене и у току сезоне. Након првих десет трка, Ник де Врис отпуштен је из екипе АлфаТаурија, те је на његово место дошао Данијел Рикардо[14]. У току тренинга пре Велике награде Холандије, Рикардо је сломио руку. Рикарда је заменио Лиам Лосон, резервни возач екипа Ред Бул Рејсинг и АлфаТаури[15]. Рикардо се на стазу вртаио за Велику награду Америке

Календар[уреди | уреди извор]

Календар за 2023. састојао се од двадесет и двe Велике награде. Велика награда Азербејџана, Аустрије, Белгије, Катара, Сједињених Држава и Сао Паола представљала је спринт формат.

Описни текст
Runda Велика награда Стаза Датум
1 Бахрејн Bahrain International Circuit, Sakhir 5. март
2 Саудијска Арабија Jeddah Corniche Circuit, Jeddah 19. март
3 Аустралија Albert Park Circuit, Melbourne 2. април
4 Азербејџан Baku City Circuit, Baku 30. април
5 Мајами Miami International Autodrome, Miami Gardens, Florida 7. мај
6 Монако Circuit de Monaco, Monaco 28. мај
7 Шпанија Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmeló 4. јун
8 Канада Circuit Gilles Villeneuve, Montreal 18. јун
9 Аустрија Red Bull Ring, Spielberg 2. јул
10 Уједињено Краљевство Silverstone Circuit, Silverstone 9. јул
11 Мађарска Hungaroring, Mogyoród 23. јул
12 Белгија Circuit de Spa-Francorchamps, Stavelot 30. јул
13 Холандија Circuit Zandvoort, Zandvoort 27. август
14 Италија Monza Circuit, Monza 3. септембар
15 Сингапур Marina Bay Street Circuit, Singapore 17. септембар
16 Јапан Suzuka International Racing Course, Suzuka 24. септембар
17 Катар Lusail International Circuit, Lusail 8. октобар
18 Сједињене Америчке државе Circuit of the Americas, Austin, Texas 22. октобар
19 Мексико Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexico City 29. октобар
20 Сао Пауло Interlagos Circuit, São Paulo 5. новембар
21 Лас Вегас Las Vegas Strip Circuit, Paradise, Nevada 18. новембар
22 Абу Даби Yas Marina Circuit, Abu Dhabi 26. новембар

Проширење и промене календара[уреди | уреди извор]

Велика награда Катара враћена је у календар након што је последњи пут одржана 2021. У почетку је планирано да се Велика награда премести на нову стазу са наменом, али је уместо тога задржана на Лусаил Интернационалној траци, слично као Велика награда Саудијске Арабије, која је чувана у Једдах Корниш траци[16][17].Велика награда Лас Вегаса је дебитовала, трком која је одржана у новембру на новој уличној стази преко Лас Вегас Стрипа. Последња Велика награда одржана у Лас Вегасу била је Велика награда Цезар палате 1982. Три трке су одржане у Сједињенима Државама у истој сезони први пут од 1982. године[18].

Велика награда Русије је била под уговором да се уврсти у календар за 2023. Првобитно је требало да промени место одржавања са Аутодрома Сочи на Игора Драјв, у Новожилову, који се налази око 54 километра (34 миља) од Санкт Петербурга. Међутим, уговор је раскинут као одговор на руску инвазију на Украјину.Велика награда Француске није била на календару за 2023., иако су промотери Велике награде изјавили да ће тежити ротационом договору о тркама тако што ће поделити своје место са другим Великим наградама.Велика награда Кине је првобитно требало да буде део календара након последње одржане 2019. године, али је отказана четврту годину заредом због текућих потешкоћа које представља пандемија КОВИД-19 у земљи[19]. Није замењено. Велика награда Емилије Ромање, која је требало да се одржи 21. маја као шесто коло шампионата, отказана је 17. маја због поплава у тој области.

Смањење скокова[уреди | уреди извор]

Након великих количина скокова током 2022. године, ФИА је увела измене у прописе како би ограничила прекомерно скакање. Подне ивице су требале да буду подигнуте за 15 милиметара (0,59 ин), а грло дифузора је такође требало да буде подигнуто за 10 милиметара (0,39 ин). Крутост ивице дифузора је повећана и додатни сензор је обавезан да ефикасније надгледа феномен скока.Тестови бочног скретања пода такође су постали строжи.

Дизајн ролног обруча[уреди | уреди извор]

Након пада Џоа Гуањуа на Великој награди Велике Британије 2022, заобљени врх је сада био неопходан на обручу, што је смањило шансу да се укопа у земљу током несреће. Поред тога, направљена је промена како би се обезбедила минимална висина за тачку примене хомологационог теста, а уведен је и нови тест физичке хомологације где оптерећење гура обруч ролне у правцу напред, поред већ постојећих тестова у три друга правца.

Величина ретровизора[уреди | уреди извор]

Величина бочних ретровизора је повећана са 150 мм × 50 мм (5,9 ин × 2,0 ин) на 200 мм × 60 мм (7,9 ин × 2,4 ин) у настојању да се побољша видљивост позади[20].

Тежина и температура горива[уреди | уреди извор]

Дозвољена тежина аутомобила била је смањена са 798 килограма (1.759 лб) на 796 кг (1.755 лб). Међутим, од овог плана се одустало, углавном због увођења тежих Пирели гума[21]. Дозвољена тежина погонских јединица је повећана са 150 кг (331 лб) на 151 кг (333 лб). Минимална температура горива је промењена на 10 °Ц (50 °Ф), са 20 °Ц (68 °Ф) 2022. године, или 10 °Ц (18 °Ф) испод температуре околине када аутомобили раде изван одређених гаражних зона .

Одвајачи зазора на предњем крилу[уреди | уреди извор]

ФИА је првобитно изменила низ аеродинамичких прописа након што је Мерцедес произвео предње крило које је искористило потенцијалну рупу у прописима. Мерцедес је представио сепараторе за размаке на својим предњим крилима на Великој награди Сједињених Држава 2022., иако није намеравао да их користи на том догађају. Ривалски тимови су тврдили да је ново предње крило било незаконито, док је Мерцедес тврдио да прописи дозвољавају сепараторе прореза пошто су они ту "примарно" из "механичких, структурних или мерних разлога", па би стога било каква секундарна аеродинамичка корист била дозвољена. ФИА је одлучила да су заграде незаконите на следећој Великој награди Мексико Ситија 2022. Измењен је текст уредбе тако да носачи за раздвајање прореза морају да имају структурну улогу, а уклоњена је реченица која објашњава да примарна намена не може бити аеродинамичка. Ова промена правила имала је за циљ да забрани раздвајање празнина у слотовима. Имао је супротан ефекат, легализујући сепараторе утора који пружају структурну подршку; каква аеродинамичка корист коју пружају више не утиче на њихову законитост. Ферари је лансирао свој аутомобил, СФ-23 са сепараторима за размаке[22].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „2023 FIA Formula One World Championship Formula 1 Commission Meeting 21.02.23”. Federation Internationale de l'Automobile (на језику: енглески). 2023-02-21. Приступљено 2024-05-15. 
  2. ^ „The 71-year-old record Verstappen broke in the Sao Paulo GP”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  3. ^ „Max Verstappen’s record breaking F1 career so far”. Silverstone (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  4. ^ „Red Bull wins sixth constructors' championship”. ESPN.com (на језику: енглески). 2023-09-24. Приступљено 2024-05-15. 
  5. ^ „The remarkable records Verstappen and Red Bull broke in 2023”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  6. ^ „BREAKING: Four-time champion Sebastian Vettel to retire from Formula 1 at the end of the 2022 season | Formula 1®”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  7. ^ „Fernando Alonso to join Aston Martin as Sebastian Vettel's replacement for Formula 1 2023”. Sky Sports (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  8. ^ „Pierre Gasly to join Alpine for 2023 F1 season as Nyck de Vries confirmed as AlphaTauri replacement”. Sky Sports (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  9. ^ „Daniel Ricciardo to leave McLaren at the end of the 2022 season | Formula 1®”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  10. ^ „Oscar Piastri - F1 Driver for McLaren”. www.formula1.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  11. ^ „Williams announce they will part ways with Nicholas Latifi at the end of 2022 | Formula 1®”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  12. ^ „Logan Sargeant - F1 Driver for Williams”. www.formula1.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-15. 
  13. ^ „Hulkenberg confirmed as Schumacher's replacement at Haas”. ESPN.com (на језику: енглески). 2022-11-17. Приступљено 2024-05-15. 
  14. ^ „Ricciardo to replace De Vries at AlphaTauri from Hungary”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-22. 
  15. ^ „F1 News: Red Bull Confirms Looking at Liam Lawson for Daniel Ricciardo Future Replacement”. F1Briefings (на језику: енглески). 2024-05-12. Приступљено 2024-05-15. 
  16. ^ „Qatar Grand Prix 2023 - F1 Race”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-22. 
  17. ^ „Saudi Arabian Grand Prix 2023 - F1 Race”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-22. 
  18. ^ „FORMULA WHY: What are the reasons behind the US hosting three F1 races in 2023? | Formula 1®”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-22. 
  19. ^ „Formula 1 confirms 2023 Chinese Grand Prix will not take place | Formula 1®”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-22. 
  20. ^ „FIA clarifies rules on rear view mirror mountings”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-22. 
  21. ^ „F1 tyres: details and technical data | Pirelli”. www.pirelli.com. Приступљено 2024-05-22. 
  22. ^ „FIRST LOOK: Ferrari reveal their 2023 SF-23 F1 car at Maranello | Formula 1®”. Formula 1® - The Official F1® Website (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-22.