Корисник:TalasAtlas/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Бициклистички спортови су такмичарске физичке активности у којима се користи бицикл. Постоје различите категорије бициклистичких спортова: друмски бициклизам, циклокрос, брдски бициклизам, велодромски бициклизам, BMX и бициклистички спидвеј. Бициклистички спортови који нису такмичарски су: уметнички бициклизам, бициклистички поло, слободни BMX, вожња планинског бицикла у бајк парку, бициклистички поло и циклобол. Светска бициклистичка унија (UCI) је спортско управно тело за бициклизам и међународна такмичења у бициклизму.

Бициклизам спада у групу олимпијских спортова. Популаран је широм света, нарочито у Европи. Нарочито је заступљен у Француској, Италији, Белгији, Шпанији, Холандији, Немачкој, Данској и Швајцарској.[1] Остале земље у којима се организују значајна међународна такмичењима су Аустралија, Луксембург, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Колумбија.

Историја[уреди | уреди извор]

Бициклисти у трци Ђиро д'Италијa 2021

Сматра се да је прва бициклистичка трка одржана 31. маја 1868. године у предграђу Париза Сен Клу.[2] Стазу дужине 1200 метара први је прешао Енглез у изгнанству Џејмс Мур, који је возио дрвени бицикл са точковима од гуме. Овај бицикл је изложен у музеју у Илију (Кембриџшир, Енглеска).

Светска бициклистичка унија основана је 14. априла 1900. године. Земље оснивачи су: Белгија, Сједињене Америчке Државе, Француска, Италија и Швајцарска.

Бициклизам је увршћен у листу олимпијских спортова од првих модерних игара 1896. године. [3]

Велика награда Пољске, једночасовно бициклистичко такмичење у Порву, Финска, 11. јун 2005.
Бициклизам има дугу историју: Француски бициклисти Леон Фламан и Пол Масон на Летњим олимпијским играма 1896.

Бициклистичке трке[уреди | уреди извор]

Друмски бициклизам[уреди | уреди извор]

У многим Европским земљама, бициклистичке трке су национални понос: поштанска маркица Источне Немачке на којој је бициклиста Теве Шур, 1960.

Друмске бициклистичке трке обухватају тимска и индивидуална такмичење. Деле се на: вишеетапне трке, једнодневне друмске трке и вожње на хронометар.

Трке се углавном одржавају од пролећа до јесени. Професионалне друмске трке које трају три недеље чине Гранд тур трке. Најпознатија међу њима је Тур де Франс, а осим ње ту су и Ђиро д’Италија и Вуелта а Еспања. Поред ових најзначајнијих трка, постоји пет недељних етапних трка: Тур Даун Андер у Аустралији, Париз-Ница, Тирено—Адријатико у Италији, Трка кроз Романдију, Кружна трка око Дофена и Тур де Свис. Једнодневни "класици" су Ронде ван Фландерен и Милано-Санремо.

Велодромски бициклизам[уреди | уреди извор]

Велодромски бициклизам постоји од 1870. године.[4] Такмичари су се такмичили на дрвеним стазама које су изгледале слично данашњим велодромима. За разлику од друмских трка, које зависе од спољних фактора, унутрашње стазе омогућавају да се трке одржавају у сличним услови током целе године.

Велодроми су кружне стазе, чије су кривине нагнуте. Догађаји су веома разноврсни и могу обухватити индивидуална и екипна тркања, спринтове за два човека, старовање на различите начине. Такмичари користе бицикле који немају кочнице.

Брдски бициклизам[уреди | уреди извор]

Завршна фаза Аустралијског тура Гипсленда

Трке брдског бициклизма се одржавају ван пута и за које су потребне претност и умеће за вожњу. Постоји неколико врста; главне категорије су крос-кантри, ендуро и спуст, 4X или трке четири такмичара.

BMX[уреди | уреди извор]

BMX се одржава ван пута. БМК трке су кратке и возе се на специјално изграђеним стазама дужине једног круга, обично на бициклима са једним зупчаником. Возачи пролазе кроз стазу са скоковима и кривинама које су под нагибом.



Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Co, Copenhagenize Design. „The 20 Most Bike-Friendly Cities on the Planet, Ranked”. Приступљено 22. 5. 2024. 
  2. ^ „cycling sport Britannica”. Приступљено 22. 5. 2024. 
  3. ^ Torres-Davis, Rosael. „Track Cycling at the 2022 World Championships, Explained”. Приступљено 22. 5. 2024. 
  4. ^ „Cycling Track”. Приступљено 22. 5. 2024.