Милано—Санремо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Милано—Санремо
Milan–San Remo logo.svg.png
Детаљи о трци
Датум одржавања почетак марта
Регион одржавања Ломбардија и Лигурија
Назив трке Милано—Санремо
Локални назив(и)
  • Milano-Sanremo (на језику: италијански)
  • Milan-Sanremo (на језику: француски)
  • Milan-Sanremo (на језику: енглески)
Други назив(и) Ла Примавера
Дисциплина друмски
Такмичење Светска турнеја UCI
Тип једнодневна трка
Организатор RCS Sport
Директор трке Мауро Вењи
Оснивач трке Еуђенио Костамања
Историја
Прво одржавање 14. април 1907. год.; пре 111 година (1907-04-14)
Број одржавања 109 (до 2018)
Први победник Француска Лисјен Пети Бретон
Највише победа
  •  Еди Меркс (Белгија)

    7 пута

Тренутни победник Италија Винченцо Нибали (2018)

Милано—Санремо, познат и као Ла Примавера (италијански: La classica di Primavera), једнодневна је класична бициклистичка трка која се одржава почетком марта. Једна је од најдужих једнодневних трка у Про туру. Маршута од Милана до Сан Рема незнатно варира из године у годину. За разлику од Париз—Рубеа који стартује 80 километара северно од Париза у Шампањи, трка Милано—Санремо и даље почиње у Милану. Након тога пут иде кроз тунел Пасо дел Туркино до обале. Стаза је великим делом директно на ривијери. У последњих неколико година победници се већином одлучују у спринту на Вија Рома. Потенцијални победници који желе избећи спринт траже своју шансу на кратким и стрмим успонима у задњих 40 km (италијански: Cipressa, ређе; италијански: Poggio, чешће). Након успона на Пођо следи 7 km спуста по уским и завојитим улицама пре доласка у град и циља на широкој авенији Вија Рома.

Алесандро Петаки, победник трке 2005.

Оваква структура стазе се одразила на листу победника, којом доминирају углавном спринтери попут Ерик Цабела, Марија Чиполинија, Оскара Фреиреа, Алесандра Петакија и Марка Кевендиша.

Историјат[уреди]

Профил трке 2008.

Ову трку од свог оснивања организује италијански часопис Газета дело спорт (италијански: La Gazzetta dello Sport) који исто организује трку Ђиро д’Италија. У првој трци 14. априла 1907. године учествовало је 33 возача. Победник је Француз Лисјен Пети-Бретон, са просечном брзином од 26,6 km/h. Као победник прве трке је добио награду у износу од 5 лира.

Класичне бициклистичке трке[уреди]

Трка Милано—Санремо данас је једна од пет великих класичних бициклистичких трка европског бициклизма. Резултати из ове трке бодују се према правилнику Светске бициклистичке федерације; све до 2007. ова трка се бодовала за UCI Про тур. Трка Милано—Санремо се често назива и спринтерски класик, док се сродна трка Ђиро ди Ломбардија (која се одржава у јесен) назива брдски класик.

Списак победника[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]