Милано—Санремо

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Милано—Санремо
Milan–San Remo logo.svg.png
Детаљи о трци
Датум одржавањапочетак марта
Регион одржавањаЛомбардија и Лигурија
Назив тркеМилано—Санремо
Локални назив(и)
  • Milano-Sanremo (језик: италијански)
  • Milan-Sanremo (језик: француски)
  • Milan-Sanremo (језик: енглески)
Други назив(и)Ла Примавера
Дисциплинадрумски
ТакмичењеСветска турнеја UCI
Типједнодневна трка
ОрганизаторRCS Sport
Директор тркеМауро Вењи
Оснивач тркеЕуђенио Костамања
Историја
Прво одржавање14. април 1907. год.; пре 113 година (1907-04-14)
Број одржавања111 (до 2020)
Први победникФранцуска Лисјен Пети Бретон
Највише победа
  •  Еди Меркс (Белгија)

    7 пута

Тренутни победникФранцуска Жилијен Алафилип (2019)

Милано—Санремо, познат и као Ла Примавера (итал. La classica di Primavera), једнодневна је класична бициклистичка трка која се одржава почетком марта. Једна је од најдужих једнодневних трка у Про туру. Маршрута од Милана до Сан Рема незнатно варира из године у годину. За разлику од Париз—Рубеа који стартује 80 километара северно од Париза у Шампањи, трка Милано—Санремо и даље почиње у Милану. Након тога пут иде кроз тунел Пасо дел Туркино до обале. Стаза је великим делом директно на ривијери. У последњих неколико година победници се већином одлучују у спринту на Вија Рома. Потенцијални победници који желе избећи спринт траже своју шансу на кратким и стрмим успонима у задњих 40 km (итал. Cipressa, ређе; итал. Poggio, чешће). Након успона на Пођо следи 7 km спуста по уским и завојитим улицама пре доласка у град и циља на широкој авенији Вија Рома.

Алесандро Петаки, победник трке 2005.

Оваква структура стазе се одразила на листу победника, којом доминирају углавном спринтери попут Ерик Цабела, Марија Чиполинија, Оскара Фреиреа, Алесандра Петакија и Марка Кевендиша.

Историјат[уреди | уреди извор]

Профил трке 2008.

Ову трку од свог оснивања организује италијански часопис Газета дело спорт (итал. La Gazzetta dello Sport) који исто организује трку Ђиро д’Италија. У првој трци 14. априла 1907. године учествовало је 33 возача. Победник је Француз Лисјен Пети-Бретон, са просечном брзином од 26,6 km/h. Као победник прве трке је добио награду у износу од 5 лира.

Класичне бициклистичке трке[уреди | уреди извор]

Трка Милано—Санремо данас је једна од пет великих класичних бициклистичких трка европског бициклизма. Резултати из ове трке бодују се према правилнику Светске бициклистичке федерације; све до 2007. ова трка се бодовала за UCI Про тур. Трка Милано—Санремо се често назива и спринтерски класик, док се сродна трка Ђиро ди Ломбардија (која се одржава у јесен) назива брдски класик.

Списак победника[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]