Пређи на садржај

Корисник:Teekee02/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Прича о љубави и тами

хебр. סיפור על אהבה וחושך

енгл. A Tale of Love and Darkness
Жанрбиографија драма
ТворацНатали Портман
РежијаНатали Портман
Главне улогеНатали Портман

Гилад Кахана

Амир Теслер

Мони Мошонов
Година2015.
Трајање95 минута
ЗемљаИзраел, Сједињене Америчке Државе
Језикхебрејски

арапски

енглески

руски

Прича о љубави и тами (хебр. סיפור על אהבה וחושך, енгл. A Tale of Love and Darkness) је филм који је режирала Натали Портман. По жанру, филм се сврстава драму с елементима историје.[1] Филм се такође сврстава и у биографију јер је рађен по аутобиографском и истоименом роману Прича о љубави и тами Амоса Оза, израелског писца.[2] Широј публици доступан је од 2015. године, године када је први пут јавно представљен на Канском филмском фестивалу.[3]

Радња филма[уреди | уреди извор]

Одрасли Амос Оз присећа се свог раног детињства проведеног у Британском мандату над Палестином са својим родитељима – мајком Фанијом и оцем Аријеом. Његова породица је емигрирала из Европе у Јерусалим и они су Ашкенази. Читава ситуација утиче неповољно на Амосову мајку Фанију јер је Јерусалим пун немира у то време, а њихова родбина живи у Тел Авиву, што значи да нису у могућности да буду у блиском контакту. Амос је једино дете својих родитеља, и посебно је близак са својом мајком, која му често прича приче засноване на свом претходном искуству и које потичу из њеног животног окружења из детињства.

Поред разних дечачких невоља, Амос приповеда и о датуму након којег ће им се живот променити – 29. новембар 1947. Амосова породица се заједно с људима из суседства окупља око радија на улици, како би чула усвајање плана Уједињених Нација о подели Палестине. Уједињене Нације су донеле одлуку да поделе територију на независне арапске и израелске регионе. Та одлука је Амосу и његовим родитеља донела много радости.

Убрзо након одлуке Уједињених Нација избија рат између Арапа и Јевреја у Палестини. Амосов отац одлази у рат и оставља њега и његову мајку саме. Иако се рат завршава убрзо поразом Арапа, последице рата утичу на Фанију до те мере да више не може ни да спава, а ни да једе. Она упада у депресију и лекови су само привремено решење за њу, те је Арије шаље њеним сестрама у Тел Авив, с надом да ће јој то помоћи. Међутим, ни тај покушај није био од користи и Фанија умире 1952. године.

Неколико година након Фанијине смрти Амос одлази да живи у кибуцу где се опробава у улози фармера и земљорадника, али при посети његовог оца у кибуцу он ипак испољава своју праву, интелектуалну природу.

Много деценија касније, сада већ стари Амос Оз започиње своје мемоаре речју Мајка, те тиме потврђује њен велики значај у његовом животу.

Улоге[уреди | уреди извор]

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Споредне улоге[уреди | уреди извор]

Продукција[уреди | уреди извор]

Према речима Натали Портман, добила је право да направи филм рађен по роману Прича о љубави и тами док је била у посети Амосу Озу и његовој супрузи. Било јој је потребно осам година да напише сценарио и да прикупи средства за снимање и израду филма, и за све то време је инсистирала да адаптација Озовог романа буде на хебрејском језику, као што је и само дело написано.[4]

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Филм није добио ниједну награду, али је номинован за две:

  1. Златна камера (енгл. Golden Camera), за коју је номинована Натали Портман.[5]
  2. Биоскоп за мир награда (енгл. Cinema for Peace Award), где је номинован филм за највреднији филм године.[6]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Натали Портман, режисерка и глумица у филму Прича о љубави и тами

Натали Портман је морала да ради на свом акценту како би њена улога и у језичком смислу била уверљива. Иако је рођена у Израелу, рано је се са својом породицом преселила у Сједињене Америчке Државе, те је њен изговор хебрејског језика био под утицајем изговора енглеског језика. [7]

Такође, филм Прича о љубави и тами је први дугометражни филм Натали Портман.[8]

Амос Оз је био велика подршка током снимања филма. Обратио се Натали Портман следећим речима: Молим те, направи свој филм. Књига постоји, немој да покушаш да само адаптираш књигу. Створи нешто што је твоје.[9]




Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Portman, Natalie (2016-08-19), A Tale of Love and Darkness, Focus World, Avi Chai fund, Gesher Fund, Приступљено 2021-11-29 
  2. ^ „Natalie Portman Tells Haaretz: Amos Oz Gave Me Great Freedom With 'Tale of Love & Darkness'. Haaretz (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-29. 
  3. ^ „The 2015 Official Selection - Festival de Cannes 2015 (International Film Festival)”. web.archive.org. 2015-04-18. Приступљено 2021-11-29. 
  4. ^ Galloway, Stephen; Galloway, Stephen (2015-05-06). „Natalie Portman Sounds Off on Israel, Netanyahu, French Anti-Semitism and the “False Idol” of Oscar”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-29. 
  5. ^ „Cannes Film Festival (2015)”. IMDb. Приступљено 2021-11-29. 
  6. ^ „Cinema for Peace Awards (2016)”. IMDb. Приступљено 2021-11-29. 
  7. ^ Sales, Ben. „Meet the accent coach who taught Natalie Portman to sound like an Israeli for new film”. www.timesofisrael.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-29. 
  8. ^ „Natalie Portman Tells Haaretz: Amos Oz Gave Me Great Freedom With 'Tale of Love & Darkness'. Haaretz (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-29. 
  9. ^ Galloway, Stephen; Galloway, Stephen (2015-05-06). „Natalie Portman Sounds Off on Israel, Netanyahu, French Anti-Semitism and the “False Idol” of Oscar”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-29.