Крик (дело)

С Википедије, слободне енциклопедије
Крик
Врисак (енг. Scream)
The Scream.jpg
УметникЕдвард Мунк
Година1893.
Правацекспресионизам
Техникауљане боје, темпера, пастел на картону
Димензије91 × 73.5 цм
МестоНационална галерија и Мунков музеј у Ослу

Крик или Врисак (норв. Skrik) је назив за низ најпознатијих слика Едварда Мунка, норвешког сликара експресионизма. Слика приказује ужаснуту, помало демонску бесполну фигуру како стоји на мосту насупрот крвавоцрвеног неба. Ова слика је симбол анксиозности модерног човека и душевног бола, несхваћености, празнине. Пејзаж у позадини је Ослофјорд, гледан с једног брда недалеко од Осла. Димензије овог дела су 91 × 73,5 cm.

Постоји четири верзија слике које се налазе у разним музејима и приватним збиркама. Све су рађене ликовном техником пастелом или у периоду од 1893. до 1910. Оригиналан назив слике какав му је Мунк дао јесте Крик Природе (Der Schrei der Natur). Слика би требало да симболизује човека са надјачаним осећањем егзистенцијалног страха и тескобе. Ово дело спада у најпрепознатљивија светска дела у уметности и сматра се Мона Лизом новог доба.[1]


Сам Мунк настанак овог дела је описао следећим речима:

Крик је више пута био на мети лопова. Прва крађа била је 1994. године, када је украден оригинал из Осла, но слика је убрзо враћена. Године 2004. слика је, заједно с Богородицом, поново украдена, овај пут из Мунковог музеја и нађена је тек 2006. године. Након успешне рестаурације, слика се налази у сталној поставци музеја од маја 2008. године, али је неповратно оштећена због дугог излагања влаге од стране лопова. Ова слика заузима 10. место на листи најскупље продатих слика, када је на аукцији 2. маја 2012. године достигла вредност од близу 120 милиона долара.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Едвард Мунк - Крик“, АРТНИТ, 3. децембар 2012. Приступљено 21. марта 2014.
  2. ^ „Едвард Мунк - Крик“, Јасна Петровић, магазин P.U.L.S.E , 14. март 2012. Приступљено 21. марта 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]