Лимасол (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Лимасол
Λεμεσός / Leymosun
Положај
Држава Кипар
Админ. центарЛимасол
Привремено: -
Површина1.393 km2
 — број ст.201.057
 — густина ст.144,33 ст./km2
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Лимасол округ (грч. Λεμεσός, тур. Leymosun) је званична подручна јединица првог реда у оквиру Кипра. Званично седиште округа је истоимени град Лимасол.

Положај и границе[уреди | уреди извор]

Округ Лимасол се налази у југоисточном делу државе Кипар и дели границе са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Дати округ Лимасол обухвата југ острва Кипар, са дугом обалом ка Средоземном мору на југу. Северна половина округа обухвата Тродос планине, духовно средиште православља на острву. Јужна половина округа је приобална равница, добро обрађена и густо насељена.

Историја[уреди | уреди извор]

Лимасол округ постоји у данашњим границама од времена британске управе над острвом, а као такав наследила га је и задржала млада кипарска држава у првим годинама постојања. Турска окупција северног дела државе 1974. није дотакла границе округа, па он данас делује у својим првобитним границама.

Становништво и насеља[уреди | уреди извор]

Традиционално становништво округа су били већински православни Грци и мањински муслимански Турци. Традиционално, турско становништво је веома малобројно и насељено у нижим крајевима. Међутим, са поделом Кипра оно се иселило на север, док се велики број грчких пребеглица са севера населио у округу. По последњем попису из 2001. године у делу округа под управом званичне владе живи 201.057 становника.

Највеће насеље и званично седиште округа је град Лимасол (92.000 ст.), на југу округа. Друга насеља су малог значаја.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]