Лијевчански кнез

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик природе Лијевчански кнез
IUCN категорија III (споменик природе)
Мјесто Босна и Херцеговина
 Република Српска
Најближи градНова Топола, Градишка

Споменик природе Лијевчански кнез је заштићено стабло ораха (Juglans regia L). Налази се у мјесту Нова Топола, Градишка, у сјеверном дијелу Републике Српске. Стабло има обим од 637 центиметара, а према подацима из 2003. високо је 34 метра, што га сврстава међу највиша стабла у Републици Српској.

Према истраживању из 2019. године, стабло ораха се налази у добром физиолошком стању без видљивих назнака фитопатолошких и ентомолошких обољења.

Лијевчански кнез налази се у III категорији IUCN. Поред самог стабла, под заштитом се налази и 0,39 хектара околне површине. Лијевчански кнез је препознатљив и под именом Попов орах. [1] Након Жуте букве, Лијевчански кнез представља други дендролошки заштићени споменик природе у Републици Српској.

Локација добра[уреди | уреди извор]

Заштићено стабло ораха налази се у оквиру травнате површине које припада школском дворишту Основне школе „Петар Кочић“ и дворишту некадашњег парохијског дома. Отуд потиче и локални назив Попов орах. Данас је уместо парохијског дома ту смјештена Полицијска страница Нова Топола. Лијевчански кнез се налази у близини магистралног пута М-16 Лакташи – Градишка. [2]

Основне карактеристике[уреди | уреди извор]

Стабло ораха налази се у равничарском делу Републике Српске на надморској висини од 97 метара. Преовладава земљиште типа дистрични камбисол. Орах има обим од 637 центиматера, а пречник на висини од 1,3 метра износи 203 центиметра. Ширина крошње по дужој оси износи 37 метара, а по краћој 36 метара. Листови су карактеристичног облика дужине од 2 до 9 центиматара.

Степен заштите[уреди | уреди извор]

Скупштина Града Градишке донело је 1. августа 2019. године одлуку о заштити стабла ораха. Према првој одлуци стабло се налази у III. Категорији IUCN зашите. У радијусу од 50 метара од стабла забрањено је вршити активности које могу угрозити дрво ораха, а на самом дрвету забрањено је прскање, брање листова и плодова као и физичка оштећења.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]