Луиза Меј Алкот (књижевница)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луиза Меј Алкот

Louisa May Alcott.jpg
Луиза Меј Алкот

Информације
Пуно име Луиза Меј Алкот
Датум рођења (1832-11-29) 29. новембар 1832.
Место рођења Џермантаун (САД)
Датум смрти 6. март 1888.(1888-03-06)(55 год.)
Место смрти Бостон (САД)
Књижевни рад
Потпис

Луиза Меј Алкот (енгл. Louisa May Alcott; 29. новембар 18326. март 1888), је била америчка књижевница. Била је кћерка реформатора Бросона Алкота, одрасла је у трансценденталистичким круговима у Бостону у и Конкорду, Масачусетс. Почела је да пише да би помогла мајци и сестрама. Као ватрени аболициониста, била је добровољна болничарка у Америчком грађанском рату, када је оболела од тифуса који јој је трајно нарушио здравље; славу су јој донела писма које је објавила као „Болничке цртице“ (1863). Успех аутобиографског дела „Мале жене“ (Little Women) или „Девојчице“ (1868-69), омогућио јој је угодан живот. „Старомодна девојка“ или „Девојчице расту“ (Good Wives)(1870), „Мали људи“ или „Дечаци"(Boys)(1871) и „Џоови синови“ или „Деца госпође Џо“(Jo's Boys)(1886) се такође заснивају на њеним педагошким искуствима.

Дела[уреди]

Луиза Меј Алкот је написала роман о четири девојцице Мерч (Маргарет, Џозефина, Еми, Елизабет), које са мајком, без оца који је био на фронту, проживљавају тешке тренутке оскудице и сналажења, повезане дирљивим везама у настојању да задрже храброст и самопоштовање. Роман је у великој мери аутобиографски и осликава период од једне године, од Божића до Божића, у којем девојчице кроз свакодневни живот учења, послова у кући, пријатељства са дечаком Лоријем, балова, прослава, невоља, љубави и маштања одрастају и сазревају схватајући да су највећа богатства она која се заснивају на најближима и према пријатељима. Написан у духу реализма са романтичарским тоновима, овај роман је по својој лепоти, топлини и познавању психологије девојчица и њиховог света улази у ред класичних остварења књижевности за младе.

У следећа три дела се описује њихов даљи живот. У тим књигама оне постају одрасле и разумне особе и мајке, па се Луиза Меј поново окреће поново у роману „Дечаци“ у којем се описују догађаји и маштања њихове деце која одрастају и напуштају родитељски дом.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]