Луиза Меј Алкот (књижевница)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луиза Меј Алкот

Louisa May Alcott.jpg
Луиза Меј Алкот

Информације
Пуно име Луиза Меј Алкот
Датум рођења 29. новембар 1832.
Место рођења Џермантаун (САД)
Датум смрти 6. март 1888.(1888-03-06)(55 год.)
Место смрти Бостон (САД)
Дела
Потпис

Луиза Меј Алкот (енг. Louisa May Alcott; 29. новембар 18326. март 1888), је била америчка књижевница. Била је кћерка реформатора Бросона Алкота, одрасла је у трансценденталистичким круговима у Бостону у и Конкорду, Масачусетс. Почела је да пише да би помогла мајци и сестрама. Као ватрени аболициониста, била је добровољна болничарка у Америчком грађанском рату, када је оболела од тифуса који јој је трајно нарушио здравље; славу су јој донела писма које је објавила као „Болничке цртице“ (1863). Успех аутобиографског дела „Мале жене“ (Little Women) или „Девојчице“ (1868-69), омогућио јој је угодан живот. „Старомодна девојка“ или „Девојчице расту“ (Good Wives)(1870), „Мали људи“ или „Дечаци"(Boys)(1871) и „Џоови синови“ или „Деца госпође Џо“(Jo's Boys)(1886) се такође заснивају на њеним педагошким искуствима.

Дела[уреди]

Луиза Меј Алкот је написала роман о четири девојцице Мерч (Маргарет, Џозефина, Еми, Елизабет), које са мајком, без оца који је био на фронту, проживљавају тешке тренутке оскудице и сналажења, повезане дирљивим везама у настојању да задрже храброст и самопоштовање. Роман је у великој мери аутобиографски и осликава период од једне године, од Божића до Божића, у којем девојчице кроз свакодневни живот учења, послова у кући, пријатељства са дечаком Лоријем, балова, прослава, невоља, љубави и маштања одрастају и сазревају схватајући да су највећа богатства она која се заснивају на најближима и према пријатељима. Написан у духу реализма са романтичарским тоновима, овај роман је по својој лепоти, топлини и познавању психологије девојчица и њиховог света улази у ред класичних остварења књижевности за младе.

У следећа три дела се описује њихов даљи живот. У тим књигама оне постају одрасле и разумне особе и мајке, па се Луиза Меј поново окреће поново у роману „Дечаци“ у којем се описују догађаји и маштања њихове деце која одрастају и напуштају родитељски дом.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]