Манастир Свете Меланије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Свете Меланије Римљанке
Основни подаци
Јурисдикција СПЦ
Оснивање 1935.
Место Зрењанин
Држава  Србија

Манастир Свете Меланије Римљанке је српски православни манастир у Зрењанину, епархија банатска.

Историја[уреди]

Манастир је основао епископ банатски др Георгије Летић 1935. године у североисточном делу Зрењанина на месту старог манастира Дреновца и посветио га Светој Меланији.

Манастир је подигнут у византијском стилу, нови конак из 1990. подигнут је у моравском стилу. Манастирску цркву је пројектовао новосадски архитекта Ђорђе Табаковић 1935. године. Рекострукција и доградња извршена је 1986. године под руководством архитекте Предрага Ристића. Иконостас и живопис радио је сликар из Вршца Светислав Вуковић 1937. године.

Био је то први женски манастир у Епархији банатској. Прва управитељица манастира била је монахиња Петронија рођена Савић, рођена сестра научника лекара др Васе Савића (1893-1939). Прва игуманија хаџи Петронија Спаковски је пре монашења била зрењанинска песникиња и учитељица. Сахрањена је у манастирској крипти, као и родитељи епископа Георгија Летића и његова сестра Олга.[1]

У склопу манастира налази се и капела Свете Петке коју је 2004. освештао епископ банатски Никанор. У манастиру налази се чудотворни извор који је једно време био пресушио.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]