Манастир Свете Меланије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Свете Меланије Римљанке

Основни подаци
Јурисдикција СПЦ
Оснивање 1935.
Место Зрењанин
Држава Застава Србије Србија

Манастир Свете Меланије Римљанке је српски православни манастир у Зрењанину, епархија банатска.

Историја[уреди]

Манастир је основао епископ банатски др Георгије Летић 1935. године у североисточном делу Зрењанина на месту старог манастира Дреновца и посветио га Светој Меланији.

Манастир је подигнут у византијском стилу, нови конак из 1990. подигнут је у моравском стилу. Манастирску цркву је пројектовао новосадски архитекта Ђорђе Табаковић 1935. године. Рекострукција и доградња извршена је 1986. године под руководством архитекте Предрага Ристића. Иконостас и живопис радио је сликар из Вршца Светислав Вуковић 1937. године.

Био је то први женски манастир у Епархији банатској. Прва управитељица манастира била је монахиња Петронија рођена Савић, рођена сестра научника лекара др Васе Савића (1893-1939). Прва игуманија хаџи Петронија Спаковски је пре монашења била зрењанинска песникиња и учитељица. Сахрањена је у манастирској крипти, као и родитељи епископа Георгија Летића и његова сестра Олга.

У склопу манастира налази се и капела Свете Петке коју је 2004. освештао епископ банатски Никанор. У манастиру налази се чудотворни извор који је једно време био пресушио.

Спољашње везе[уреди]