Манастир Соко

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Соко
Manastir Soko 013.jpg
Основни подаци
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија шабачка
Оснивање1994.
Оснивачепископ шабачко-ваљевски Лаврентије
МестоСоко Град
Држава Србија

Манастир Соко се налази подно Соко Града, на обронцима Соколских планина у близини Љубовије. Припада Епархији шабачкој Српске православне цркве.`[1]

Манастир је посвећен Светом Николају Мирликијском, као и светом владики Николају Велимировићу и сваког лета је средиште међународне манифестације „Моба” која окупља младе људе из света који потичу са ових простора.

Манастир је подигао епископ шабачко-ваљевски Лаврентије и посвећен је Владики Николају лелићком и жичком.

Манастирска црква[уреди]

Манастирска црква у чијем олтару се чува део моштију Св. владике Николаја, је саграђена 1994. године и припада позном моравском стилу. Дрворезбарени иконостас је рађен у барокном стилу и позлаћен 24-каратним златом, док је иконе у византијском стилу живописала и манастиру поклонила сестра Крстана Тасић, познати иконописац.

Сам манастир располаже конаком са пространом трепезаријом, музејом и радионицом за монаштво. „Дом епископа Николаја” се налази уз сам манастир. Располаже са библиотеком, трпезаријом, 32 спаваће собе и другим корисним просторијама.

Крст и „Пут вере”[уреди]

Манастир Св. Николај је подигнут на платоу испод Соко града или „Невесте султанове”, најомраженијег турског утврђења, чији су остаци и данас видљиви на једној стени Соколске планине. На истој стени налази се и позлаћени крст, висок 12 м и тежак 2280 кг. Крст је постављен 24. марта 2000. године, као споменик недужним жртвама НАТО бомбардовања 1999. године, а дар је Немца Хорста Вробела.

Пут, у дужини од 2км, који од манастира води до крста назван је „Пут вере“. На путу од манастира до крста подигнуто је 10 капела од камена пригодно осликаних.[2] У свакој од њих је исписана по једна Божија заповест. У близини манастира налази се извор лековите воде. У манастиру постоји и капела Светог оца Николаја Мирликијског.

Споменик епископу Николају, висок 3 метра рад је Даринке Радовановић, скулптора из Београда, а поклон Бранка Тупањца, Србина из Чикага.

У манастиру је монахиња Јована, рођена као Сибила Лер, унука Александра Лера.[3]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]