Марамуреш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Положај Марамуреша у Румунији
Марамуреш на немачкој карти из 1905.
Карта из 1780-1784

Марамуреш (рум. Maramureș, мађ. Máramaros, укр. Мармарощина, срп. Мармарош) је једна од мањих историјских покрајина Румуније у данашњем крајњем северозападном делу Румуније. Највећи град и историјско и културно средиште Марамуреша је град Сату Маре.

Треба напоменути да појам историјске области Марамуреш обухвата и област Закарпатске области у Украјини, док се само јужна половина Марамуреша налази у Румунији, где се обично она подразумева под овим именом.

Порекло назива[уреди]

Име „Марамуреш“ је румунског порекла и значи велики „Велики Муреш“. Други, више мађарски назив за ову област је Сатмар по мађарском облику за град Сату Маре (Сатмар).

Природни услови[уреди]

Област румунског Марамуреша представља данас најудаљенији део румунске државе од престонице Букурешта. Марамуреш обухвата две велике долине (горње Тисе и средишњег Самоша). На југу и северу граница је природна у виду планина из Карпатског система, на истоку се налази клисура, која одваја ову област од Трансилваније, а на југозападу Самош одваја Марамуреш од Кришане. Северозападна граница је такође природна (плнинско било), али и државна према Украјини. Граница ка Мађарској је политичког порекла и настала је 1918. г.

Данас постоји и округ Марамуреш, који обухвата само источну половину румунског Марамуреша.

Становништво[уреди]

Већинско становништво румунског Марамуреша су Румуни (око 2/3), али постоји значајна мађарска мањина (око 25%), док Украјинци чине око 3%. Румуни су традиционално становници планинског и брдског дела Марамуреша ка истоку, а Мађари низијског, западног дела уз границу са матичном државом. Украјинска национална мањина живи на северу покрајине уз границу са Украјином. Поред њих овде у знатно мањем постотку живе и Немци и Роми.

Управна подела и градови[уреди]

Марамуреш обухвата неколико округа данашње Румуније:

Данас највећи градови Марамуреша су Баја Маре и Сату Маре. Са друге стране, трећи град по величини и знатно мањи од њих, Сигет Мармаћеј, сматра се историјским и културним средиштем Марамуреша.


Галерија[уреди]

Види још[уреди]