Марко Кусмук

С Википедије, слободне енциклопедије
Марко Кусмук
Лични подаци
Датум рођења(1985-02-15)15. фебруар 1985.(39 год.)
Место рођењаСарајево, СФРЈ

Марко Кусмук (Сарајево, 15. фебруар 1985) припада генерацији савремених српских сликара.

Биографија[уреди | уреди извор]

Он је веома рано показао склоност према цртању и сликању. Његов отац Зоран је такође академски сликар.[1]

Марко је завршио Академију ликовних умјетности Универзитета у Сарајеву, на одсеку сликарство (2003—2007). У том периоду ради и стиче драгоцено искуство у атељеу познатог сликара и графичара Борислава Боре Алексића. Специјалистичке студије, такође на сликарству похађа у Италији (2007—2008) на Accademia di Belle Arti di Terni, у непосредној близини Рима. Након завршетка специјалистичких студија одлази у Клагенфурт у сликарску радионицу Фрање Ликара, члана Академије наука и уметности Босне и Херцеговине где борави једно извесно време.

Своје студије наставлја на Универзитету уметности у Београду где похађа интердисциплинарне студије Теорије уметности и медија.

Докторске студије завршио је у Београду у класи професора Милоша Шобајића.

Остварио је 14 самосталних и око 80 других изложби и уметничких пројеката у земљи и иностранству, где његови радови добијају међународна признања. Једна од слика из циклуса „Очевици“ Марка Кусмука изабрана је међу једанаест најбољих слика за 2011. годину, на конкурсу Културне асоцијације Blindonkey из Милана и Accademia di Belle Arti di Brera из Милана на којем учествују уметници из 30 земаља света. Маркове слике представљене су 2016 године на Nordart-у у Немачкој где је учествовало око 80 излагача из целог света.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Марко Кусмук - Слике у Галерији УЛУС”. Art magazin. Приступљено 26. 1. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]