Масакр у Колумбајну

Из Википедије, слободне енциклопедије
Масакр у Колумбајну
Локација Колумбајн, САД
Датум 20. април 1999. год.; пре 18 година (1999-04-20)
време: 11.19—12.08 ч
Мета Средња школа Колумбајн
Убијено 13
Рањено 24
Починиоц Ерик Харис, Дилан Клеболд

Масакр у Колумбајну је био пуцњава у средњој школи Колумбајн у Колумбајну, Колорадо који се догодио 20. априла 1999. Два ученика - Ерик Харис и Дилан Клеболд - су том приликом напали ученике и особље, убивши 12 ученика и једног наставника и ранивши 21 ученика уз 3 која су повређена приликом покушаја бега из школе. Нападачи су након тога извршили самоубиство. Поред пуцњаве, сложени и планирани напад је укључивао постављање бомбе да се одвуче пажња ватрогасцима и школском обезбеђењу, боце са пропаном претворене у бомбу смештену у школској мензи, 99 експлозивних направа и подметање бомби у аутомобиле.

Овај догађај представља четврти највећи школски масакр у америчкој историји - иза масакра у школи у Бату 1927. године, масакра у Вирџинијском политехничком институту 2007. године и масакра на Универзитету Тексаса 1966. године, односно највећи у историји америчких средњих школа и најозбиљнији у низу пуцњава у школама који су се десили након тога.

Масакр је дубоко потресао и шокирао америчку јавност, с обзиром на своје размере, изненадност као и на околности у никада правилно разјашњене мотиве. Иако је мотив напада остао нејасан, лични дневници двојице извршилаца сведоче да су желели да њихова акција буде равна бомбашком нападу у Оклахома Ситију. Због тога је одмах постао тема бројних дебата, односно аргумент кога су користили противници америчког права на држање оружје. Расправе су се осим оружја тицала и свакодневнице америчких средњих школама, постојања клика, тинејџерске употребе антидепресива, разних супкултура као и утицаја интернета[1], музике, насилних филмова и видео-игара на америчку омладину.[2][3] Реакције америчке јавности непосредно након масакра се често наводе као школски пример моралне панике.

Масакр у Колумбајну је постао инспирација за бројна уметничка дјела, а међународној јавности је, између осталог, познат и по документарном филму Мајкла Мура Куглање за Колумбајн, награђеним Оскаром.

Референце[уреди]

  1. Janelle Brown (23. 4. 1999). „Doom, Quake and mass murder”. Salon. Приступљено 24. 8. 2008. 
  2. „Lessons from Littleton (Part I)”. Independent School (на језику: English). National Association of Independent Schools. Архивирано из оригинала на датум 24. 5. 2012. Приступљено 24. 8. 2008. 
  3. "JonKatz" (26. 4. 1999). „Voices From The Hellmouth”. Slashdot. Приступљено 24. 8. 2008.