Doom

С Википедије, слободне енциклопедије
DOOM
Doom
Девелопер(и)id Software
Издавач(и)id Software
СеријаDoom (серија)
Излазак10. децембар 1993
Жанр(ови)FPS
МодификацијеСингл играч, мулти играч

Дум (енгл. Doom) је рачунарска игра из 1993. године коју је направила компанија id Software.

Та ознака представља жанр игре из првог лица (FPS). Нашироко је познато у овој игри коришћење графике, као и могућност играња игре у мултиплејеру преко мреже на PC платформи. Исто тако је постојала и подршка за играче да створе различито окружење у игри (WAD).

Ова игра је била створена као бесплатни софтвер који се може дистрибутирати (фривер), па се процењује да ју је у року од две године са Интернета преузело више од 10 милиона људи што јој је донело велику популарност, поготово у начину играња. Дум је игра која је убрзо постала узор многим играма из првог лица (FPS) које су биле произведене средином деведесетих година. Такве игре су биле познате и као тзв. Дум клонови, жаргонски думачине. Графика ове игре и много насиља су ову игру учинили предметом расправа који сежу ван света игара. Наводно, Дум игра је била оцењена као игра свих времена.

Дум тада није била само игра, већ и привилегија, па су убрзо уследили многобројни наставци као што су Doom II: Hell on Earth (1994), те многобројна проширења (експанзије) која укључују The Ultimate Doom (1995), Masters Levels for Doom II (1995) и Final Doom (1996). Оригинално пуштене у продају за PC/DOS, ове игре су касније пребачене и на остале платформе које уклључују и једанаест играчких конзола. Серијали који су уследили након оригиналног Дума су изгубили углед јер је технологија Дум енџина била надмашена у деведесетим годинама. Но, упркос томе, фанови Дума су и даље стварали нове WAD-ове, модификовали изворне кодове који су били објављени 1997. године. Игра је поново постала популарна 2004. године након изласка Дум 3. Та игра је редизајнирана оригинална игра у којој се користила модерна технологија израде. Дум 3 игра је уско повезана и са филмом који је изашао 2005. и такође се зове Дум.

Садржај игре[уреди | уреди извор]

Дум има научну фантастику/хорор као тему и једноставну фабулу. Садржај игре је само један у приручнику који се добије са игром, а унутар игре играч добија кратке поруке приказане између нивоа.

Играч започиње игру као неименовани свемирски маринац (фанови Дума називају га Doomguy), један је од најјачих и најискушенијих у бици који је био депортован на Марс због напада на вишег официра који му је наредио да побије ненаоружане цивиле. Због тога је главни лик у игри присиљен да ради за Јунијон Ероспејс корпорацију (UAC - Union Aerospace Corporation), војно-индустријски конгломерат који ради тајне експерименте са телепортацијом између два Марсова сателита (Фобос и Дејмос). Изненада, нешто креће по злу и створења из пакла одлазе из телепортационих врата. Одбрана базе није издржала инвазију, па се сада у њој налазе демони; сво особље је убијено и претворено у зомбије. Истовремено, сателит Дејмос потпуно нестаје. UAC тим са Марса је послат на сателит Фобос да анализира несрећу, али се убрзо губе радио контакти са свима осим са главним ликом игре чији је једини задатак да побегне жив.

Како би прешао игру, играч мора да се бори кроз три епизоде од којих свака садржи десет нивоа. Knee-Deep in the Dead је назив прве епизоде која је смештена у високотехнолошкој војној бази на Фобосу. Завршава се битком са Barrons of Hell бићима и каснијим уласком у телепортер који води на Дејмос сателит. Тамо играч бива надјачан од стране различитих створења и видљиво мртав. У следећој епизоди под називом Shores of Hell играч путује кроз Дејмос и његова постројења, чија су подручј испуњена гадном архитектуром. Након сусрета са сајбердемоном (енгл. Cyberdemon), истина о ишчезнулом сателиту излази на површину - сателит плута изнад пакла. Играч се спушта на површину и у последњој епизоди Inferno започиње праву авантуру. Након уништења последњег шефа - Spider Mastermind-а, тајна врата која воде ка Земљи се отварају за хероја који се показао пречврст за садржај пакла. Проширење Ultimate Doom доноси четврту епизоду под називом Thy Flesh Consumed у којој се маринац враћа на Земљу. Другим речима, она описује његове авантуре између прве три традиционалне епизоде Дума и Дума 2.