Матица српска — Друштво чланова у Републици Српској

С Википедије, слободне енциклопедије
Матица српска — Друштво чланова у Републици Српској
скр. Матица српска у Републици Српској
Матица српска амблем.JPG
Грб Матице српске
Датум оснивањајул 2010.
Метод деловањаудружење грађана
Локација Република Српска
СедиштеБања Лука
Подручје деловањадруштвено-политичка организација
Службени језицисрпски
ПредседникМладен Шукало
Генерални секретарДраго Бранковић
Веб-сајтwww.maticasrpska.org.rs

Матица српска — Друштво чланова у Републици Српској, скр. Матица српска у Републици Српској, основано је као непрофитно, научно и стручно невладино удружење јула 2010. године у Бањој Луци (РС, БиХ).[1] За првог предсједника изабран је проф. др Младен Шукало, професор на Филолошком факултету у Бањој Луци. Генерални секретар друштва је Драго Бранковић, док је предсједник скупштине друштва Снежана Савић.

Друштво је основано у циљу његовања духовног и културног живота, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке. Основни циљ друштва јесте развијање и проучавање културе српског народа, без обзира на то у којим државама његови припадници живе, као и српске културне, научне и друге везе са словенским, сусједним и другим народима у свијету. Друштво обавља научноистраживачку, издавачку и архивску дјелатност те друге дјелатности у области културе; доприноси изграђивању и координисању научноистраживачког рада, посебно у области друштвених и хуманистичких наука; унапрјеђује научну периодику и остварује вишедисциплинарне пројекте у области друштвених и природних наука, књижевности и језика, као и умјетности (ликовне, музичке, позоришне, филмске), а такође подстиче и развија сарадњу са институцијама у земљи и иностранству.

Друштво, његови органи и радна тијела, посебну пажњу поклониће изучавању књижевности и језика српског народа и књижевности других народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини; организовању енциклопедијског рада у области друштвених и природних наука; издавању капиталних дјела из области књижевности, науке и умјетности; обрађивању, чувању и заштити архивске грађе; сарадњи са академијама наука и умјетности и универзитетима у земљи и иностранству; обезбјеђивању донација, легата и других поклона и њиховом коришћењу у складу са вољом дародавца или легатора и др.

Сједиште Друштва чланова Матице Српске у Републици Српској налази се у улици Милоша Матића, у бањалучкој градској четврти Побрђе.

Пројекти[уреди | уреди извор]

Већ на првој оснивачкој сесији, Скупштина Друштва чланова Матице Српске усвојила је пет конкретних пројеката на којима ће чланови одмах започети рад. То су:

  1. српска књижевност у сто књига
  2. насеља и становништво РС
  3. лексикон писаца РС
  4. етномузиколошка дјелатност у РС
  5. демографија и демографски развој у РС[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]