Пређи на садржај

Мајка Сунца (мађарска митологија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајка Сунца
Nap Anya
Пребивалиште7. спрат неба
Породица
СупружникКраљ Сунца
Митологија
Етничка групаТуркијски народи
Мађари[1]
Родженски
СимболиСунце
Еквиваленти
Хиндуистички еквивалентСурја
Кананитски еквивалентШапш

Мајка Сунца (мађ. Nap Anya) је према старомађарском веровању богиња Сунца.[2] Она је уобичајено туркијско соларно божанство, третирано као богиња у казахстанској и киргизској митологији. Гун Ана или Кун Ана значи „Мајка сунца” на туркијским језицима.

Опис[уреди | уреди извор]

Мајка Сунца је једно од најмоћнијих божанстава, богиња живота и плодности, топлине и здравља. Она је заштитница несрећних, посебно сирочади. Она живи на седмом спрату неба.[3][4] Тенгри је створио Земљу зрацима сунчеве светлости, тако да је Мајка Сунца учествовала у стварању Земље. Соларни зраци се такође сматрају „жицама“ између Сунца и духова биљака, животиња и људи. Турци који обожавају Гун Ану (Мајку Сунца) окрећу се према изласку сунца када се моле.

Референце у литератури[уреди | уреди извор]

Мајка сунце, Гун Ана у даљњем тексту, се помиње у једном од најранијих писаних извора о туркијској митологији. Према туркијским предањима, моћни бог Кајра је направио Сунце и бацио га на небо. Гун Ана и Ај Ата (Месец) су били жена и муж.

Према турској митологији, Каган и његова жена би требало да буду деца неба и Јера (Земље). Ај Ата (живи на шестом спрату) и Гун Ана (живи на седмом спрату) су њихови представници на небу.[5] Празник Гун Ане се слави током летњег солстиција на северној хемисфери сваког 21. јуна.

Име на разним језицима[уреди | уреди извор]

Сви они значе, „Мајка Сунца”.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мађарска митологија I Бог и његови помоћници
  2. ^ Кандра Кабош, Мађарска митологија страна 70.
  3. ^ Жене у анатолској алевској култури, Хусеиин Озцан "Gün Ana"
  4. ^ Зија Гокалп, Историја турске цивилизације II, Истанбул, 1974, s. 211.
  5. ^ Преузето са турске википедије: Зија Гокалп каже: „Према старом турском схватању, кан и дама су били деца неба и земље. Сунчева мајка и месечева ата били су њихови представници на небу. Месечева ата, представник кана , била је на шестом спрату неба, а мајка Сунце, представница хана, била је на врху неба." Ziya Gökalp, Türk Medeniyeti Tarihi II, İstanbul, 1974, s. 211.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]