Меморијални центар АСНОМ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Меморијални центар АСНОМ
Меморијален Центар АСНОМ
Меморијални центар АСНОМ
Меморијални центар АСНОМ, Пелинце
Држава Застава Републике Македоније Република Македонија
Град Пелинце, код Куманова
Основне информације
Оснивање 2. август 2004.
Површина 8.5 ha
Управа

Меморијални центар АСНОМ (мк. Меморијален Центар АСНОМ) је културно-историјски и рекреациони комплекс код села Пелинце, Република Македонија. Посвећен је Првом заседању Антифашистичког собрања народног ослободиђења Македоније, одржаног 2. августа 1944. године у манастиру Св. Прохор Пчињски.

Центар се налази поред реке Пчиње код села Пелинце (Општина Старо Нагоричано) на два километра удаљености од историјског места у којем је било одржаном Прво заседање АСНОМ-а, манастира Прохор Пчињски.[1]

Историја[уреди]

Идеја, да се изгради меморијални центар посвећен АСНОМ-у, покренута је откада су се појавили проблеми око обележавања Првог заседања АСНОМ-а у манастиру Прохор Пчињски, који се налази преко македонске границе, у Србији. Напетост је досегла врхунац када су на иницијативу Војислава Шешеља, 1998. године, са манастира насилно скинуте спомен-плоче посвећене АСНОМ-у. Наредних година, македонске делегације су у спомен на празник полагале венце код чесме у близини манастира.

Меморијални центар, изграђен код села Пелинце, свечано је отворио тадашњи председник Македоније, Бранко Црвенковски, 2. августа 2004. године, поводом 60. годишњице Првог заседања АСНОМ-а.

Уређење и садржај[уреди]

Комплекс обухвата површину од 8.5 хектара, а чине га игралишта, ресторан, амфитеатар за приредбе и Музеј АСНОМ-а, у којем се налазе спомен-плоче које су некада стајале на манастиру Прохор Пчињски.

Пројектант Меморијалног центра је архитекта и професор Георги Константиновски. На фасади музеја налази се монументални мозаик величине 140 м2, под називом „Македонија“, а дело је македонског сликара Рубенса Корубина. Унутар музеја се налази копија собе из манастира Прохор Пчињски, укојој је било одржано заседање, а до ње је спомен-соба у којој су изложени документи о државотворности Републике Македоније. [2]

Извори[уреди]

Kosmaj spomenik1.jpg


Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]