Мемфис гризлиси

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мемфис Гризлиси)
Мемфис гризлиси
Memphis Grizzlies
Мемфис гризлисиMemphis Grizzlies - лого
Конференција западна
Дивизија Југозападна
Основан 1995
Историја Ванкувер гризлиси
1995–2001
Мемфис гризлиси
2001–
Дворана Федекс форум
Град Мемфис , Тенеси
Боје клуба поноћна плава, димно плава, златна и бела
Власник Мајкл Хејзли
Главни тренер Дејвид Јоергер
Шампиони 0
Шампиони конференције 0
Шампиони дивизије 0

Мемфис гризлиси (енгл. Memphis Grizzlies) су кошаркашки клуб из Мемфиса који се такмичи у НБА лиги дивизији Југозапад. Гризлиси своје утакмице играју у Федекс форуму.

Историја[уреди]

Гризлиси су 1995. године, уз Торонто репторсе, основани у намери популаризације НБА кошарке у Канади. Тада је ова франшиза наступала у граду Ванкуверу, али се у Канади није дуго задржала. Већ 2001. године тим се сели у Мемфис, амерички град који је и данас дом овог клуба.

У периоду док су играли у Ванкуверу, "Гризлији" се не могу похвалити значајнијим резултатима. Како се клуб преселио у САД, тако су почели и бољи резултати. Већ 2001. године Атланта хокси драфтују са треће позиције шпанског репрезентативца Пау Гасола и трејдом га шаљу у Гризлисе. Резултати полако али сигурно почињу да буду бољи. Шпански ас је имао врхунску прву годину и одмах је проглашен за рукија сезоне.

Клуб је у том тренутку имао јак састав, ростер је попунио и Шејн Батије, био је ту и Мајк Милер који је добио награду за најбољег шестог играча лиге 2006. године. Ипак, клуб је почео да посустаје одласком Пау Гасола у Лејкерсе. Међутим 2009. године рођени брат шпанског центра стиже у тим - Марк Гасол. Франшиза се полако подиже и стиже до плеј-офра.

Спољашње везе[уреди]