Мики Маус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мики Маус
Mickey Mouse.svg
Прво прик.Пароброд Вили (1928)
ТумачСрбија Никола Симић, Срђан Јовановић и Марко Марковић
Информације
ПартнерМини Маус

Мики Маус, у првобитним српским издањима Мика Миш, измишљени је лик из стрипа и цртаног филма, „рођен“ 18. новембра 1928. у продукцији Волта Дизнија и Аба Ајверкса. Од 1930. се појављује и као јунак стрипова.

Глас му је све до 1947. позајмљивао Волт Дизни. Првобитно је постојала замисао да се лик назове Мортимер Маус, али је супруга Волта Дизнија мислила да је Мортимер превише женско име, тако да је следећи предлог био Мики.

Изглед[уреди]

Од првог филма, Микијев изглед се постепено мењао. 1929. године, Мики је добио беле рукавице, 1938. редизајниран је изглед тела а 1940. уши као Микијев заштитни знак реанимиране су из реалистичније перспективе. Овај јунак свакако ће бити запамћен као црни миш у белим рукавицама, са рукама које имају четири прста, ципелама и шорцу са истакнута по два дугмета на предњем и задњем делу.

Популарност[уреди]

Иако у раним филмовима није представљен као типичан херој овај саосећајни и савесни удварач и пратилац чувене Мини Маус која се појавила 1929. године, Мики је доживео велику популарност. Након Мини, 1930. године, Микију се придружио и његов кућни љубимац Плутон, жуто-наранџасти мешанац, који је кроз филмове увесељавао и задавао слатке бриге савесном Микију. Снимљено је преко 130 краткометраних и дугометражних цртаних филмова. Мики Маус је први цртани јунак који је на свој педесети рођендан добио своју звезду у Холивуду. 1934. године ушао је у Британика енциклопедију, а сам Волт Дизни је 1932. године добио награду америчке Академије за креирање овог цртаћа. Десет филмова о Микију номиновано је за најбоље анимиране филмове, а 1941. године, Land a Paw је награду и освојио.

Литература[уреди]

  • Richard Holliss, Brian Sibley: Walt Disney's Mickey Mouse: his life and times, 1986, Harper & Row; ISBN 978-0-06-015619-0
  • John Grant: Encyclopedia of Walt Disney's animated characters, 1993, Hyperion; ISBN 978-1-56282-904-9
  • Leonard Maltin: The Disney films, 1973, Crown

Стрипови[уреди]

Данас постоји часопис Мики Маус, где има пуно стрипова и чланака. Понекада се стрип стави на Мали Забавник, Политикин часопис за децу.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]