Милан Хоџа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Милан Хоџа

Портрет Милана Хоџе из 1908. године
Портрет Милана Хоџе из 1908. године

Биографија
Датум рођења 1. фебруар 1878.
Место рођења Сучани (Аустроугарска)
Датум смрти 27. јун 1944.(1944-06-27)(66 год.)
Место смрти Клирвотер (САД)
Етничка припадност Словак
Политичка партија Републиканска странка
Универзитет право у Будимпешти и Клужу а филозофију-Филозофски универзитет у Бечу
Професија Политичар
Мандат(и)
Председник чехословачке владе

Милан Хоџа (свк. Milan Hodža; Сучани, Аустроугарска, 1. фебруар 1878Клирвотер, 27. јун 1944, САД) је био словачки политичар, државник и публициста. Био је једанаести председник владе Чехословачке.

Биографија[уреди]

Милан Хоџа родио се у Сучанима (данас у Словачкој) и добио је изванредно образовање, право је студирао у Будимпешти и Клужу а филозофију у Бечу. Он је владао са седам језика и то мађарским, немачким, енглеским, француским, румунским, српскохрватским као и пољским и имао је великог успеха у журналистици и политици.

Хоџа је био члан Републиканске странке чехословачке ванградске средине. У 6. и 7. влади деловао је као министар земљорадње а у 9. као министар школства и министар просвете а у 10. опет као министар школства док је у 12. био министар земљорадње где је и остао и у 13. и 14. влади.

Од 1935. до 1938, Хоџа је постао председник 15. чехословачке владе. Године 1938. одлази у емиграцију најпре у Швајцарску а затим у Француску. Године 1940. у Француској је основао Словачко народно веће. Одселио се у САД и ту је разрадио пројекат Савезе средњоевропских народа. Умро је у Кларватер 27. јуна 1944. године.

За први политички успех може се сматрати избор за посланика у Кулпинском срезу. Словачка јавност у Војводини га је познала већ и пре када је 1903. године издавао словачки недељник. Хоџов програм је био јако примамљив за Србе и Словаке у Војводини.

Хоџа је 1966. године посетио Кулпин и ту рекао:

ВикицитатиДошао сам к Вама да поново видим ово место где сам се научио политици и где сам научио да браним народно право.

Приватни живот[уреди]

1909. године се Милан Ходџа оженио Иреном Пивковом и са њом је имао две кћерке Ирену и Аглају као и сина Федора. Наводно је имао и ванбрачну децу.

По вероисповести је Милан Хоџа био евенгелик, његов отац Ондреј Славослав Хоџа је био као и његов брат Јан Милослав Хоџа евангелички свештеник.

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

  • Významní Slovaci v dejinách Kulpína, S Boldocký, T. Radovanov, V. Valentík, Kulpin 2009.
  • DrSc Ján Babiak, M. Hodža a jeho spätosť s osadou Kulpín, Kulpínsky matičiar, Časopis MOMS v Kulpíne 28.júla 2012 ô. 11 ročník X

Спољашње везе[уреди]