Мирослав Мика Микеревић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Мирослав Микеревић
Мика Микеревић.jpg
Пуно имеМирослав Микеревић
Датум рођења1965.
Место рођењаСФРЈ
Датум смрти(2014-01-19)19. јануар 2014.
Место смртиРепублика Српска

Мирослав Мика Микеревић (19652014) био је војник и одликовани борац Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату (19921995). Одликован је Медаљом мајора Милана Тепића.[1]

Спасавање заробљених војника[уреди | уреди извор]

Када су припадници хрватских и муслиманских паравојних јединица окружили припаднике српских снага, 10. априла 1992. године у војном објекту Рабић код Дервенте, опкољени војници су остали без хране, па је непријатељ тражио њихову предају и предају објекта.

Микеревић се као цивил усудио проћи мимо муслиманско-хрватских снага, увјеривши их да иде као преговарач да српске снаге убиједи на предају. Након уласка у опкољену касарну, умјесто предаје, Мика је са заточеницима испланирао, а онда су заједно и извели пробој из опкољеног објекта. Прије пробоја у који су кренули око 3:30 сати, обављено је минирање објекта, док су са собом понијели сво лично наоружање и више сандука метака, бомби, те већу количину ручних бацача и остале опреме.

За овај храбри чин Микеревић је касније одликован поменутом медаљом.

Након рата[уреди | уреди извор]

По окончању рата, Микеревић је и у мирнодобским условима радио у оружаним снага Републике Српске, а касније и БиХ. Због повреде у току рата, 2008. године Мика одлази у превремену пензију. У пензији највећи дио времена проводи у раду прњаворског рукометног клуба „Слога“, гдје је радио са свим селекцијама. Умро је 19. јануара 2014. године.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Одлазак хероја из Дервенте!. Вијести Онлајн. 28. јануар 2014.