Михаил Рајевски

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Михаил Рајевски
Mihail Fjodorovič Rajevskij 1865.png
Датум рођења(1811-07-06)6. јул 1811.
Место рођењаАрзамас
Датум смрти2. мај 1884.(1884-05-02) (72 год.)
Место смртиБеч

Михаил Фјодорович Рајевски (рус. Раевский Михаил Федорович) ;Арзамас, 18. јул 1811Беч , 2. мај 1884) је био протојереј научник, писац, на дужности свештеника на челу цркве при амбасадама Руске Империје у Стокхолму, Лондону и Бечу. На тој дужности остаће 42 године, све до његове смрти 1884 године.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Михаил Фјодорович Рајевски pођен је 1811. године у Арзамасу, Нижегородска област управославној свештеничкој породици. Рано образовање cтекао је у Ниже Новгородској богословији. По завршетку богословије образовање је наставио у високошколској православној Духовној богословији у Санкт Петербургу, коју је завршио 1833. године. По завршетку као изузетан студент и дипломац изабран је за професора на истој академији.Радио је као професор, кратко вријеме у Санкт Петербургу.

Арзамас

.

Живот и стваралаштво у Шведској[уреди | уреди извор]

Михаил Фјодорович је другој половини 1833 отпутовао у Шведскугдје cе примио дужности cвештеника у Саборном Xраму Преображења, у Стокхолму. По доласку у Стокхолм изучава германску археологију и скандинавске легенде, радећи истраживања о старим Норманима. Генијална истраживања Скандинавије публикована су у више руских часописа и часопису Министарства за народну просвјету уз чије образложење ће постати запослени и дописни члан..

Сусрет са царом Николајем I Павловичем[уреди | уреди извор]

Путовање цара Николаја I у Стокхолм 1838 године донио је прекретницу у животу младог научника. Осам година није био у Русији, дешавања је пратио путем научних часописа. Пажљиво је студирао публикације руских филолога :Сержњевског Исмаила Ивановича, Погодина, Михаил Петровича.Топли сусрет са царем Николајем I његовом бистром духу дефинитивно је дао подстрек да користи своје главне менталне способности на развој руских научно духовниx центара у Европи[2]

Ниже Новгородска богословија

Живот и рад у Великој Британији[уреди | уреди извор]

Михаил Фјодорович Рајевски у Лондону борави 1840 и 1841 године. Као у Шведској и у Лондону је истраживао црквенословенски језик закључујући у својим студијама да није сасвим неразумљив онима који га нису посебно учили. Убрзо му је постало јасно , да је неопходан његов одлазак у Беч који постаје центар образовања Словена посебно Јужниx Словена који су се још увијек налазили у окупираној Отаџбини.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]