Цивилизација

Из Википедије, слободне енциклопедије
Градови су највећа одлика људске цивилизације

Речју цивилизација означавамо виши степен развоја људског друштва. Цивилизовано друштво, у односу на праисторијско, користи писмо, поседује висок степен специјализованих знања и умећа, и има заједничку управу, која настаје из природне потребе људи да живе безбедно и према устаљеном реду. Цивилизације се могу поделити на више периода. У древне цивилизације спадају цивилизације старих Египћана, Кинеза, Индијаца, Асираца, Вавилонаца, Јевреја, Персијанаца, као и прекоморске цивилизације Инка, Маја и Астека. Античка цивилизација се односи на достигнућа које су нам дали стара Грчка и стари Рим.

Дефиниција цивилизације[уреди]

Дефиниција цивилизације коју даје Вил Дурант је дефинише као друштвени ред који промовише стварање култура. Конституишу је четири елемента: економија, политичка организација, морална традиција и потрага за знањем и уметношћу. Када је страх превладан, конструктивност и радозналост су ослобођени и људи су подстакнути природним импулсом према разумевању и унапређењу живота.

Физички и биолошки услови су само предуслови цивилизације, они је не конституишу и не генеришу је. Морају бити укључени и фактори психологија. Мора постојати социјални ред, чак и ако је близак хаосу, као у ренесанса Фиренца или Риму, људи се морају осећати слободно. Мора постојати некакво јединство језика за културну размену. Кроз институције као што су црква, фамилија, школа и слично мора бити постављен унификовани морални код, правила игре живота која су препозната чак и од оних који их крше. Можда је неопходно и неко јединство које даје вера у нешто натприродно или утопијаско - што подиже морал од калкулација према посвећености и даје племенитост и значај без обзира на притисак смртности. И на крају, мора постојати некакво образовање - нека техника, макар и примитивна, потребна за трансмисију културе. Без обзира да ли се образовање врши кроз имитацију, иницијацијау или инструкције, кроз оца и мајку, учитеља или свештеника, наслеђе племена - језик и знање, морал и обичаји, технологија и уметност - морају бити пренети младим нараштајима као инструмент који их претвара из животиња у људе.

Спољашње везе[уреди]