Нектар

С Википедије, слободне енциклопедије
Euphorbia enopla5 ies.jpg

Нектар је слатка течност коју излучују жлијезде биљака цвјетница. То је храњиви састојак помоћу којих биљке привлаче пчеле и друге инсекте, како би поспјешили њихово опрашивање. У пчеларству се нектар који прикупе пчеле користи у производњи меда.

Eтимологија[уреди | уреди извор]

Имe је изведено од латинске речи која се користила за пиће богова. А у латински је реч за нектар дошла из грчког - νέκταρ.

Цветни нектар[уреди | уреди извор]

Цветни нектар се налази у подножју цвета, тако да пчеле морају да додирују прашнике и тучак, те се на тај начин поспешује оплодња биљака.

Нецветни нектар[уреди | уреди извор]

У ову групу се убрајају нектари које биљке луче невезано за систем опрашивања. Ова врста нектара која се лучу директно са биљака, примећена је код 3941 врста биљака. Сврха овог нектара јесте привлаченје инсеката, који потом " бране " биљке од штетних инсеката, или да привуку неке друге корисне инсекте. Пчеле сакупљају овај нектар, а мед који се добије од њега назива се шумски мед.

Састав[уреди | уреди извор]

Основни састав нектара чине шећери (сахароза, глукоза, фруктоза), затим се ту налази и око 20 аминокиселина као и још неке супстанце које зависе од услова у којима расте биљка која лучи нектар.

У грчкој митологији, нектар је назив пића богова које је слађе од меда, а које им је заједно са амброзијом омогућавало да задрже вјечну младост.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Нектар на Викимедијиној остави