Никита Столпник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Никита Столпник
Nkiita Stolpnik.jpg
Икона Никите Столпника
Датум смрти1186.

Преподобни Никита Столпник је хришћански светитељ, који је за живота био столпник.

Житије[уреди]

Хришћанска традиција га у младости описује као необузданог и порочног. Прича даље каже да када је једном случајно ушао у цркву, зачуо је речи пророка Исаије, које су оставиле дубок утисак на њега и чак учиниле да напусти своје имање и жену и да се замонаши близу Перејаславља. Ту се предао подвизима; обложио се ланцима и попео се на један столп, због чега је и прозван Столпником. У хришћанскј традицији помиње се да му је Бог даровао велику моћ да исцељује људе, међу којима и черниговског кнеза Михаила од парализе. Неки лопови су једном видели на њему ланце, па пошто су се сијали помисли су да су од сребра. Због тога су га у ноћи 16. маја 1186. убили, а ланце скинули и однели. Према предању, убијени Никта се јавио неком старцу Симеону у сну и наредио му да ланце, када буду пронађени, положи у гроб покрај његовог тела.[1][2] То се и десило, јер када су разбојници, који су стигли до Волге решили да поделе плен, увидели су да ланци нису од сребра, па су их бацили у реку. Управо је Симеон видео сјај на води и позвао старешину манастира, као и житеље тог места. Сви су наводно видели како ланци попут дрвета плутају по води и са страхопоштовањем урадили онако како је Никита рекао старцу у сну.[3]

Празник[уреди]

Српска православна црква слави га 24. маја по црквеном, а 6. јуна по грегоријанском календару.[4]

Референце[уреди]

  1. ^ Охридски пролог за 24. мај (6. јун) Архивирано на сајту Wayback Machine (март 12, 2007) (на језику: енглески) (на језику: српски)
  2. ^ Russian Orthodox Church, Texas: „Our Holy Father Nikita Stylites“ (на језику: енглески)
  3. ^ Православный календарь: Преподобный Никита Столпник, Переславский чудотворец (на језику: руски)
  4. ^ Светигора: Календар за 6. јун Архивирано на сајту Wayback Machine (децембар 2, 2008) (на језику: енглески), Приступљено 15. 4. 2013.

Литература[уреди]