Никола Стојановић (редитељ)

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Никола Стојановић (вишезначна одредница).
Никола Стојановић
Датум рођења(1942-05-04)4. мај 1942.
Место рођењаДушаново, Лесковац
  Окупирана Србија
Датум смрти5. јануар 2021.(2021-01-05) (78 год.)
Место смртиБеоград
  Република Србија

Никола Стојановић (4. мај 19425. јануар 2021) био je југословенски и српски филмски редитељ и сценариста.

Биографија[уреди | уреди извор]

Школовао се у Белој Цркви, Београду, Титограду. Дипломирао на Архитектонско-урбанистичком факултету у Сарајеву 1962 године. Аматерским филмом се бавио од 1964 до 1967 године у оквиру Кино клуба Сарајево. Са аматерским филмовима Блуз, Торзо, Драга Ирена постиже успехе на домаћим и међународним аматерским смотрама.

На професионалном филму дебитује после вишемесечног студијског боравка у Паризу и то 1969 са краткометражним играним филмом У кухињи. Овај филм је награђен Специјалном дипломом за режију на фестивалу у Београду. Режирао је 6 кратких играних филмова (вишеструко награђивани у земљи и иностранству) , 2 документарна филма, 5 дугометражних играних филмова а за ТВ Сарајево реализује већи број документарних емисија и 2 тв играна филма.

1970 године режира први дугометражни играни филм Драга Ирена који на фестивалу у Пули добио дебитантску награду листа Студио. 1974 године ради Поленов прах који је награђиван у Загребу, Пули и Нишу. Добитник награде за режију филма Од злата јабука 1987 године на 25 међународном фестивалу филма за омладину у Шпанији. За све своје филмове писао је сценарија.

У оквиру Кино клуба Сарајево био је један од оснивача филмског часописа Синеаст. Предавао је историју филма на Академији сценских умјетности у Сарајеву до 1992 године када услед ратних дејстава напушта Сарајево и запошљава се у Новом Саду где на тамошњој Академији уметности од 1995 године предаје историју филма. Један је од поштоваоца дела Акира Куросаве на чијим делима је одбранио докторску тезу на ФДУ. Од 2002 године једно време редовни професор историје филма на ФДУ у Београду.

Брат му је био сценариста Велимир Стојановић, чији је син познати позоришни и филмски редитељ Горчин Стојановић.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]


Спољашње везе[уреди | уреди извор]