Пређи на садржај

Окапи

С Википедије, слободне енциклопедије

Окапи
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Okapiinae
Род:
Okapia

Lankester, 1901
Биномно име
Okapia johnstoni
(P.L. Sclater, 1901)
Ареал распрострањења: тамноплава - данашња, светлоплава - некадашња распрострањеност окапија

Окапи (Okapia johnstoni) је сисар који, заједно са жирафом, припада породици Giraffidae. Настањује прашуме северног дела Демократске Републике Конго. Познат је по својим црно-белим ишараним ногама, као и по томе да је најближи рођак жирафа.

Пре 1900. године, окапи није био познат западном свету и научницима. Као врста, званично је признат 1901. године.

Изглед[уреди | уреди извор]

Окапи имају тамну длаку на леђима, са белим пругама које се пружају дуж предњих и задњих ногу. Овакав склоп боја се сматра да помаже младунцима како би препознали мајку у густој прашуми, као и у камуфлажи.

Линија тела је слична жирафиној, с изузетком да окапи имају много краће вратове. Обе врсте имају изразито дугачак и покретљив језик тамноплаве боје - дужине до 30 центиметара (жирафин је мало дужи), којим свлаче и кидају лишће и изданке са грана. Такође имају тамно обојену њушку и крупне уши којима детектују и најмање покрете у шуми.

До рамена су високи од 1,5 до 2 метра, а дугачки од 1,9 до 2,5 метара. Дужина репа износи од 30 до 42 центиметара. Маса се креће од 200 до 250 килограмa.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Окапији су као и жирафе искључиво биљоједи. Главна храна си им млади изданци, пупољци и лиснате гранчице жбуња. Осим тога, у исхрану им улази и воће, трава, папрати и гљиве. Због немогућности да скочи или да се усправи на задње ноге како би јео лишће на вишим гранама, окапи користи свој релативно дуг и еластичан врат заједно са изузетно дугим језиком.

Историја[уреди | уреди извор]

Окапи је била позната животиња старим Египћанима - убрзо по свом открићу Европљанима, пронађене су прастаре изрезбарене слике у Египту са ликом окапија.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Окапи - између легенде и науке Архивирано на сајту Wayback Machine (18. август 2008), Приступљено 17. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

Енциклопедија животиња/за издавача Мирослав Штурса. -2008- .Београд: International Masters Publishers,2008- 26cm

Спољашње везе[уреди | уреди извор]