Опозив (политика)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Предсједник Бразила Дилма Русев и предсједник Јужне Кореје Парк Гун-хје су опозване 2016. године и уклоњене са дужности

Опозив, или импичмент (енгл. impeachment), поступак је током којег законодавно тијело подноси тужбу против званичника владе. Опозив сам по себи не уклања званичника у потпуности са дужности; сличан је оптужби у кривичном праву, и према томе, то је у суштини оптужба против званичника. Док је у неким земљама појединац привремено удаљен са дужности, у другим он може остати на дужности током суђења. Када се једном изврши опозив, појединац се мора суочити са могућношћу пресуде по оптужби гласањем у законодавном тијелу, која је одвојено од опозива, али опозив креће из њега, а пресуда која службено лице осуђује повлачи за собом званично уклањање са дужности.

Зато што опозив и осуда званичника подразумјевају поништавање нормалних уставних поступака којима појединци стичу високе дужности (избори, ратифкација или именовање) и зато што захтјевају квалификовану већину, обично су резервисани за оне за које се сматрају да су починили озбиљне злоупотребе положаја.[1] У Сједињеним Америчким Државама, на примјер, опозив на савезном нивоу је ограничен на оне за које се сматра да су починили чин „издаје, подмићивања или других тешких злочина и преступа”.[2]

Опозив постоји по уставном праву у многим земљама свијета, укључујући Бразил, Француску, Индију, Ирску, Филипине, Русију, Јужну Кореју и Сједињене Државе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Erskine, Daniel H. (1. 1. 2008). „The Trial of Queen Caroline and the Impeachment of President Clinton: Law As a Weapon for Political Reform”. Washington University Global Studies Law Review (на језику: енглески). 7 (1): 1—33. ISSN 1546-6981. Приступљено 2. 2. 2020. 
  2. ^ Устав Сједињених Америчких Држава. 1787 — преко Викизворника.  line feed character у |title= на позицији 5 (помоћ)