Острвица (тврђава)

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Острвица (вишезначна одредница).
Острвица
Ostrvica bedem 3.jpg
Остаци тврђаве Острвице
Опште информације
МестоВарнице
ОпштинаГорњи Милановац
Држава Србија
Врста споменикатврђава
Време настанкаXIII век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Острвица (негде и Островица) је средњовековна тврђава чији се незнатни остаци уздижу на истоименом врху планине Рудник, у атару села Варнице, код Горњег Милановца.

У изворима се први пут јавља након смрти краља Милутина (12821321), када су се у њега склањали Дубровачки трговци, који су боравили у суседној тврђави Рудник. Крајем века, Острвица је послижила као уточиште војводи Николи Зојићу, господару рудничког краја. Он је са Новаком Белоцрквићем организовао побуну против младог кнеза Стефана Лазаревића (кнез 13891402, деспот 14021427), која је откривена, након чега се Никола са породицом (супругом и четири ћерке) склонио у утврђење у коме се замонашио и тако избегао вероватну смрт.Османлије су га први пут заузеле 1438. године, да би после Сегединског мира и обнове Српске деспотовине 1443. године био враћен Ђурђу Смедеревцу (14271456). У османске руке је поново пао 1454. године, а није познато када је напуштен.

На основу врло мало очуваних остатака, тешко је ближе реконструисати изглед некадашње тврђаве. Претпоставља се да је цитадела била састављена из два дела смештена на два највиша дела врха, који су међусобно били повезани бедемом и са јужне стране заштићених сувим шанцем. У подножју оштрог дела врха, који је заправо остатак некадашње вулканске купе, простирало се тврђавско подграђе.

Литература[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]