Пронађи ме

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ПРОНАЂИ МЕ!)

Пронађи ме (стилизовано као ПРОНАЂИ МЕ) је систем упозоравања јавности који се покреће као помоћ у тражењу нестале деце у Србији. Реч је о српској верзији система Амбер алерт, а систем је имплементиран 2023. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Годину дана од нестанка и убиства Тијане Јурић, њен отац, Игор Јурић покренуо је фондацију названу по својој ћерци, данас познату као Центар за несталу и злостављану децу, с циљем да превентивним деловањем и едукацијама побољша безбедност деце. Исте године, фондација је почела активно да ради на промоцији успостављања система Амбер алерт у Србији.

Министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић изјавио је у августу 2018. да држава разматра различите механизме са тужилаштвом и Министарством правде,[1] а државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић да Министарство унутрашњих послова Србије разматра могућност увођења Амбер Алерт система, водећи се српским законодавством и водећи рачуна о заштити личности и приватности.[2] Подршку пројекту дала је и премијерка Ана Брнабић.[3] У фебруару 2022. године, министар унутрашњих послова Александар Вулин и председник фондације Амбер алерт Европе Франк Хоен потписали су Меморандум о разумевању у циљу успостављања система у Србији.[4]

Дана 25. октобра 2023. године, у рад је пуштен систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица под називом Пронађи ме.[5]

Функционисање система[уреди | уреди извор]

Пронађи ме представља модел ширења информација и обавештавања јавности о нестанку малолетне особе. За пласирање објава користе се различите платформе, као што су телевизијске и радио емисије, интернет, СМС, екран на банкоматима, информативне табле на ауто-путевима и аеродромима и слично.[6] Прекидање стандардног садржаја се огледа у форми пласирања фотографије са основним информацијама и подацима везаним за сам нестанак детета. Прво покретање система састоји се од прекида ТВ програма у првих осам сати од пријаве нестанка, након чега мобилни оператори шаљу поруке својим корисницима са линком сајта Министарства унутрашњих послова где се налазе подаци о потрази.[7] Предвиђено је да се систем не користи у свим случајевима нестале деце, како не би дошло до контра ефекта и губљења пажње јавности.

Историја активирања система[уреди | уреди извор]

Прво покретање система уследило је након нестанка двогодишње Данке Илић из Бањског поља из околине Бора, 26. марта 2024. године. Полиција је у 13.45 часова добила дојаву о нестанку Данке Илић за којом је одмах почела потрага. Радио-телевизија Србије је истог дана у вечерњим сатима издала саопштење о покретању система Пронађи ме,[8] након чега су и друге ТВ куће следиле исти пример. Министарство информисања и телекомуникација Србије обавестило је грађане да није реч о показној вежби и да је у току обавештавање јавности преко путем СМС порука, прекидима радио и телевизијских програма, објавама на аутобуским, железничким станицама, аеродромима и панелима на ауто-путевима.[9]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nestanak dece: Šta se u Srbiji dešava kad roditelj prijavi slučaj”. BBC News na srpskom (на језику: српски). Приступљено 2024-03-27. 
  2. ^ Colic, Nina (2018-09-25). „MUP: Hitno postupanje u slučajevima nestale dece - Društvo - Dnevni list Danas” (на језику: српски). Приступљено 2024-03-27. 
  3. ^ Blic (2019-09-30). „ZAŠTO JE VAŽAN "AMBER ALERT" Najveći STRAH svih roditelja postaje stvarnost na ovom snimku (VIDEO)”. Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-03-27. 
  4. ^ Vojvodiny, Rádiodifúzna ustanovizeň Vojvodiny Rádio-televízia. „Вулин након потписивања Меморандума о разумевању са Фондацијом Амбер Алерт Европа: Безбедност деце приоритет МУП-а и државе”. Rádio-televízia Vojvodiny (на језику: словачки). Приступљено 2024-03-27. 
  5. ^ „Систем „Пронађи ме“ почиње са радом, Вучић на презентацији (видео)”. Politika Online. Приступљено 2024-03-27. 
  6. ^ „Amber Alert - Kako funkcionise?” (на језику: српски). Приступљено 2024-03-27. 
  7. ^ „РТС :: Друштво :: Од среде почиње имплементација Амбер алерт система "Пронађи ме" у Србији – како ће функционисати”. www.rts.rs. Приступљено 2024-03-27. 
  8. ^ „РТС :: Друштво :: ПРОНАЂИ МЕ! Нестала двогодишња девојчица у околини Бора”. www.rts.rs. Приступљено 2024-03-27. 
  9. ^ srbija.gov.rs. „У Србији вечерас први пут активиран систем „Пронађи ме. www.srbija.gov.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-03-27. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]