Парси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Породица Парса у традиционалној одећи

Парси (персијски Парс значи „Персијанац“) су етнички изолована заједница пореклом из Персије, која је првивржена зороастризму. Већина их данас живи у Индији.

По легенди, Парси су потекли из Корасана, регије на Иранској висоравни. Они су после пада Сасанидског царства и исламизовања Персије у 8. веку избегли у Индију. Име Парси је ушло у употребу у 17. веку.

Тешко је проценити укупан број Парса, али се најчешће сматра да их има око 90.000. Један чланак из 2003. проценио је њихов број у свету на 200.000 [1]. После индијског стицања независности 1947. многи од њих су се раселили по свету. По индијском попису из 2001, у Индији је живело 69.601 Парса, пре свега у Мумбају. Ова толерантна, либерална, и углавном добростојећа етничкорелигиска група ужива велико поштовање због свог доброчинитељства. Међутим, њихов број је у сталном паду због малог природног прираштаја, немогућности конверзије у њихову религију, и доскорашњег неприхватања деце из мешовитих бракова. У Северној Америци живи између 18.000 и 25.000 Парса. Парси имају дијаспору широм света, али су малобројни. На западу су Парси познати по свом хуманитарном раду.

Међу најпознатије Парсе спадају Дадабај Науроџи, први члан бритснаког парламента индијског порекла, предузетничка пороцица Тата, певач Фреди Меркјури, писац Роинтон Мистри, књижевница Мехер Пестонџи и диригент Зубин Мехта. Фероз Ганди, супруг Индире Ганди и отац Раџива Гандија, био је такође Парс.

Референце[уреди]

  1. Zarathustras Erben -- Artikel von Eleonore Chowdhury-Haberl in der „Wiener Zeitung“ über die Parsen von Bombay

Спољашње везе[уреди]