Педро Аријас де Авила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Педро Аријас де Авила
PedrariasDavila.jpg
Педро Аријас де Авила (Педраријас Давила)
Датум рођења1440.
Место рођењаСеговија
 Круна Кастиље
Датум смрти(1531-03-06)6. март 1531.
Место смртиЛеон
 Никарагва

Педро Аријас де Авила (шп. Pedro Arias de Ávila) звани Педраријас Давила, (Сеговија 1440. или 1443Леон, 6. март 1531.) је био шпански конкистадор и вођа прве велике експедиције у Нови свет.

Ожењен је био са добром другарицом шпанске краљице Изабеле I од Кастиље и као такав имао добре изгледе у освајању Америке. Као војник узео је учешће у реконквисти против Маура у Гранади и северној Африци. Године 1514. од краља Фернанда II од Арагоније овлаштен је за велику експедицију од 19 бродова и 1.500 људи и кренуо у Америку. Стигао је до Санта Марте у Колумбији и настанио се у провинци Даријен (данашња источна Панама), којом је управљао његов таст који је пронашаоељ Пацифик - Васко Нуњез де Балбоа (шп. Vasco Núñez de Balboa). Године 1514. Давила постаје гувернер једног дела земаља коју је открио Балбоа, а касније је Балбоа постао жртва Педраријасове завјере и одузета му је власт.

15. августа 1519. године подиже град Панама који је од 1524. године постао главни град провинције. Као гувернер шаље на експедицију Гила Гозалеса Давиле и 1524. године још Франсиска Ернандеза де Кордобу (шп. Francisco Hernández de Córdoba). Био је и у договору са Дијегом де Алмагром и Франсиском Пизаром око освајања Перуа од чега се повукао 1526. године уз финансијску надокнаду. Давила није веровао у успех те експедиције.

Краљ Фернандо је преминуо 1516. године и његов наследник Карлос I за новог гувернера је поставио гувернера Канарских острва Лопе до Сосу (Lope de Sosa), који је тамо стигао тек у мају 1520. године, када и умре. До тада је Антигва под Педраријом постала први град у Новом свету који је добио свој грб и статус града, као први град у Америци добије и своју бискупију.

1. јула 1527. године напустио је гувернатуру Панаме и отишао на место гувернера у град Леон, Никарагва. Ту умре 6. марта 1531. у 91 години живота.

Панама Сити - од 1519.

Педраријо Давила је био крутог и подмуклог карактера али је успео да постави темеље за даља освајања шпанских колонија у Јужној Америци.

Спољашње везе[уреди]