Педро Аријас де Авила

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Педро Аријас де Авила
Датум рођења1440.
Место рођењаСеговија
 Круна Кастиље
Датум смрти(1531-03-06)6. март 1531.
Место смртиЛеон
 Никарагва

Педро Аријас де Авила (шп. Pedro Arias de Ávila) звани Педраријас Давила, (Сеговија 1440. или 1443Леон, 6. март 1531.) је био шпански конкистадор и вођа прве велике експедиције у Нови свет.

Ожењен је био са добром другарицом шпанске краљице Изабеле I од Кастиље и као такав имао добре изгледе у освајању Америке. Као војник узео је учешће у реконквисти против Маура у Гранади и северној Африци. Године 1514. од краља Фернанда II од Арагоније овлаштен је за велику експедицију од 19 бродова и 1.500 људи и кренуо у Америку. Стигао је до Санта Марте у Колумбији и настанио се у провинци Даријен (данашња источна Панама), којом је управљао његов таст који је пронашаоељ Пацифик - Васко Нуњез де Балбоа (шп. Vasco Núñez de Balboa). Године 1514. Давила постаје гувернер једног дела земаља коју је открио Балбоа, а касније је Балбоа постао жртва Педраријасове завјере и одузета му је власт.

15. августа 1519. године подиже град Панама који је од 1524. године постао главни град провинције. Као гувернер шаље на експедицију Гила Гозалеса Давиле и 1524. године још Франсиска Ернандеза де Кордобу (шп. Francisco Hernández de Córdoba). Био је и у договору са Дијегом де Алмагром и Франсиском Пизаром око освајања Перуа од чега се повукао 1526. године уз финансијску надокнаду. Давила није веровао у успех те експедиције.

Краљ Фернандо је преминуо 1516. године и његов наследник Карлос I за новог гувернера је поставио гувернера Канарских острва Лопе до Сосу (Lope de Sosa), који је тамо стигао тек у мају 1520. године, када и умре. До тада је Антигва под Педраријом постала први град у Новом свету који је добио свој грб и статус града, као први град у Америци добије и своју бискупију.

1. јула 1527. године напустио је гувернатуру Панаме и отишао на место гувернера у град Леон, Никарагва. Ту умре 6. марта 1531. у 91 години живота.

Панама Сити - од 1519.

Педраријо Давила је био крутог и подмуклог карактера али је успео да постави темеље за даља освајања шпанских колонија у Јужној Америци.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]