Петар Радовановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Петар Радовановић
Petar radovanovic.JPG
Петар Радовановић
Биографија
Датум рођења1882
Место рођењазасеок Кров, Злот
Србија
Датум смрти1947

Петар Радовановић (1882 (?)—1947), синдикалиста и партијски радник.

Биографија[уреди]

Петар Радовановић рођен је око 1882. године у Злоту, источна Србија. Као млад рудар у Сењском руднику пришао је радничком покрету и 1905. године, након оснивања прве организације Српске социјалдемократске странке (ССДС) у том крају (Зајечар), постао је њен члан. Као један од најистакнутијих социјалистичких агитатора у источној Србији, од 1912. до 1914. године био је посланички кандидат на листи ССДС-а. Учествовао је у Првом светском рату добивши одликовања. На фронту је пропагирао неправедност и сулудост сукоба, оптужујући европске буржоазије за трагедију која је настала.

На Конгресу уједињења 1919. године, учествовао је као представник свога краја. Такође је био делегат и на Вуковарском конгресу 1920. године. На изборима за Уставотворну скупштину 1920. године, био је заменик носиоца окружне листе Комунистичке партије Југославије за тимочки округ.

Након доношења Обзнане, био је хапшен и прогоњен. Кад су основани Независни синдикати, Петар Радовановић је био члан Обласног одбора за нишку област и секретар Савеза рудара за источну Србију. На Четвртом конгресу КПЈ, одржаном 1924. године у Бечу, изабран је за члана Централнога комитета КПЈ. У пролеће 1928. године био је делегат на конгресу Црвене синдикалне интернационале (ПРОФИТЕРНА), одржаном у Москви. Три месеца је боравио у Русији, посећујући руднике Донбаског басена, а на конгресима рудара Совјетског Савеза држао говоре прекиданим аплаузима. После 1929. године био је често хапшен и под присмотром полиције. Остао је активан у револуционарном радничком покрету све до пред рат 1941. године, када се тешко разболео.

Умро је 1947. године од последица болести.

Литература[уреди]

  • Енциклопедија Југославије (књига седма). „Југославенски лексикографски завод“, Загреб 1968. година.
  • Слободан Босиљчић Петар Радовановић - Живот, рад. Међуопштинска конференција СКС Зајечара и Историјски архив Тимочке крајине, Зајечар 1983. година.