Покрајина Мадрид

Из Википедије, слободне енциклопедије
Покрајина Мадрид
Comunidad de Madrid
Положај провинције Покрајине Мадрида
Застава провинције Покрајине Мадрида
Застава
Грб провинције Покрајине Мадрида
Грб
Држава  Шпанија
Админ. центар Мадрид
Службени језик шпански
Председник Игнасио Гонзалез (PP)
Површина 8.021,80 km2
 — Број ст. 6.008.000
 — Густина ст. 802,66 ст/km2
Број посланика
(конгрес/сенат)
35/6
Званични веб-сајт

Покрајина Мадрид (шп. Comunidad de Madrid) је шпанска аутономна покрајина, смештена у средишту Иберијског полуострва на висоравни Мезета, и граничи се Кастиљом-Ла Манчом и Кастиљом и Леоном. Главни град је Мадрид, који је такође и главни град Шпаније, као и истоимене провинције која се поклапа с границама аутономне покрајине (тзв. једнопровинцијална аутономна покрајина).

Етимологија[уреди]

За време муслиманске окупације данашњег подручја Покрајине Мадрид, Маври су дали име Мајрит (арап. المجريط) месту од кога је касније настао Мадрид. Арапска реч се постепено мењала кроз средњи век док није добила коначан облик, Мадрид.

Историја[уреди]

Подручје данашње Покрајине Мадрид није био регион од важности у доба Римског царства. После Реконкисте, подручје је прикључено Краљевини Кастиља, а у 16. веку, у време краља Филипа II град Мадрид постаје главни град монархије, чиме почиње развој овог подручја.

Касније, провинција Мадрид постаје део историјског региона Нова Кастиља.

У транзицији ка демократији после Франкове смрти, провинција Мадрид се издваја из Нове Кастиље и постаје једнопровинцијална аутономна покрајина.


Спољашње везе[уреди]