Покрајина Мадрид

Из Википедије, слободне енциклопедије
Покрајина Мадрид
Comunidad de Madrid
Застава Грб
Застава Грб
Положај провинције Покрајине Мадрида
Главни град Мадрид
Службени језик шпански
Председник Игнасио Гонзалез (PP)
Број посланика (конгрес/сенат) 35/6
Површина 8.021,80 km²
 — Број 6.008.000
 — Густина становништва 802,66 ст./km²
Веб-сајт www.madrid.org

Покрајина Мадрид (шп. Comunidad de Madrid) је шпанска аутономна покрајина, смештена у средишту Иберијског полуострва на висоравни Мезета, и граничи се Кастиљом-Ла Манчом и Кастиљом и Леоном. Главни град је Мадрид, који је такође и главни град Шпаније, као и истоимене провинције која се поклапа с границама аутономне покрајине (тзв. једнопровинцијална аутономна покрајина).

Етимологија[уреди]

За време муслиманске окупације данашњег подручја Покрајине Мадрид, Маври су дали име Мајрит (арап. المجريط) месту од кога је касније настао Мадрид. Арапска реч се постепено мењала кроз средњи век док није добила коначан облик, Мадрид.

Историја[уреди]

Подручје данашње Покрајине Мадрид није био регион од важности у доба Римског царства. После Реконкисте, подручје је прикључено Краљевини Кастиља, а у 16. веку, у време краља Филипа II град Мадрид постаје главни град монархије, чиме почиње развој овог подручја.

Касније, провинција Мадрид постаје део историјског региона Нова Кастиља.

У транзицији ка демократији после Франкове смрти, провинција Мадрид се издваја из Нове Кастиље и постаје једнопровинцијална аутономна покрајина.


Спољашње везе[уреди]