Портал:Бутан/Биографија мај

С Википедије, слободне енциклопедије
Џигме Хесар Намгјел Вангчук
Џигме Хесар Намгјел Вангчук

Џигме Хесар Намгјел Вангчук (џонгкански:, енгл. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck; рођен 21. фебруара 1980. у Бутану) је пети Краљ змаја Бутана, и директни потомак династије Вангчук. Постао је краљ 9. децембра 2006, међутим званично крунисање уследило је 6. новембра 2008. године.

Хесар је најстарији син четвртог краља Бутана Џигме Дорџи Вангчука и његове треће жене краљице Церинг Јангдон Вангчук. Има млађу сестру, краљицу Дечен Јангзом, млађег брата Џигме Дорџи Вангчука, као и четири полу-сестре и три полу-брата. По завршетку виших средњих студија на Јангцепунг вишој школи, Хесар је студирао у иностранству у Филипс академији, Кашинг академији и Веатон колеџу у Масачусетсу, пре дипломирања на Магдален колеџу Универзитета у Оксфорду, где је завршио међународне односе.

Престолонаследник, популарно познат народу као „Dasho Khesar“, путовао је у пратњи свог оца на бројним турнејама широм Уједињеног Краљевства. Он је предстваљао Бутан на неколико међународних догађаја. Дана 8. маја 2002. представљао је Бутан на седмој генералној скупштини Уједињених нација.

Даље...