Портал:Европа/Изабрани новембар 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије
Гармиш-Партенкирхен данас
Гармиш-Партенкирхен данас

Гармиш-Партенкирхен (њем. Garmisch-Partenkirchen) је град у њемачкој савезној држави Баварској. Једно је од 22 општинска средишта округа Гармиш-Партенкирхен.

Два града су готово 1100 година била засебне заједнице, све док Адолф Хитлер није 1935. наговорио градоначелнике Гармиша и Партенкирхена да споје два села уочи Зимских олимпијских игара 1936. Градови су остали уједињени и зову се често само „Гармиш" на велику жалост становника Партенкирхена. Многи посетиоци ће приметити модеран угођај Гармиша, док осликани зидови и каменом поплочане улице Партенкирхена дају увид у прошлост. Град спаја аутобан (ауто-пут), као и железничка веза с Минхеном, Инзбруком, Ројтеом те са оближњимЦугшпицеом, највишом планином у Немачкој са висином од 2962 m. Поглед на врх је спектакуларан, а постоји и неколико планинарских стаза.

Године 1936. град је био домаћин Зимски олимпијских игара, 1978. одржано је Светско првенство у алпском скијању, а град је добио и организацију новог првенства 2011.

Традиционално се на први дан Нове године у Гармиш-Партенкирхену одржава такмичење у скијашким скоковима као део Турнеје четири скакаонице. У Гармишу се одржавају и такмичења за Светски куп у скијању, најчешће на стази Кандахар ван града.