Портал:Европа

Из Википедије, слободне енциклопедије

Портал Европа

Локација Европе

Европа је континент чије границе одређују Атлантски океан на западу, Северно ледено море на северу, планина Урал на истоку, Каспијско језеро, Кумо-маничка удолина и Црно море на југоистоку и Средоземно море на југу.

Европу неки називају "потконтинентом", јер сматрају да заједно с Азијом чини континент Евроазију.

Чињеница је да је Европа више културни него географски појам. Строго географски гледано, Европа и Азија чине један континент Евроазију. Ипак, граница између њих се ставља услед великих културних и историјских разлика.

Више о Европи...

Изабран чланакуреди

Украјина

Украјина (укр. Україна) је држава у источној Европи. Граничи се са Русијом на североистоку и истоку, Белорусијом на северу, Пољском, Словачком и Мађарском на западу, Румунијом и Молдавијом на југозападу, а на југу излази на Црно море и Азовско море. Територија данашње Украјине је била средиште источнословенске културе у средњем веку, пре него што је подељена између разних сила, као што су Русија, Пољска, Литванија, Аустријско царство и Османско царство. Кратки период независности (1917—1921) након Октобарске револуције 1917, окончан је укључивањем Украјине у Совјетски Савез 1922. (Украјинска ССР). Изузев Крима, садашње границе Украјине успостављене су 1954, а независност је стекла након распада Совјетског Савеза, 1991. године.

Главни и највећи град је Кијев са 2.814.258 становника, у њему се налазе седиште институција Украјине и представља њен политички, административни, економски, универзитетски и културни центар. Украјина је члан ЗНД, такође има статус посматрача у ОДКБ и Евроазијској унији.

даље Остали изабрани чланци

Изабрана сликауреди


Пуенте де ла Маргинеда


Мост Пуенте де ла Маргинеда, Санта Колома, Андора.

Остале изабране слике

Да ли сте знали да ... уреди

Архива

Обавештењауреди

Уколико пишете неки чланак клицу везан за Европу или географију уопште, на дно додајте шаблон {{клица-геог}}

Категоријеуреди

Остали портали

Портал