Портал:Историја/Изабрани 23 2009

С Википедије, слободне енциклопедије
Посада америчког торпедног чамца ПТ-65, врши инспекцију остатка јапанске подморнице И-1, потопљене 29. јануара 1943. године код Гвадалканала.
Посада америчког торпедног чамца ПТ-65, врши инспекцију остатка јапанске подморнице И-1, потопљене 29. јануара 1943. године код Гвадалканала.

Операција „Ке“ (јап:ケ号作戦) је назив за операцију углавном успешно изведеног повлачења јапанских копнених снага са Гвадалканала, на крају Гвадалканалске кампање у Другом светском рату. Операција је трајала од 14. јануара до 7. фебруара 1943. године и укључивала је копнене и морнаричке снаге уз опште руковођење јапанског Генералштаба. Међу командантима операције су били адмирал Исороку Јамамото и генерал Хитоши Имамура.

Одлуку да се повуку са Гвадалканала и препусте га савезничким снагама Јапанци су донели из више разлога. Сви покушаји јапанске армије да поврати „Хендерсеново поље“, аеродром на Гвадалканалу који су користили амерички авиони, били су неуспешни са тешким губицима јапанских снага. Јапанске морнаричке снаге у овој области такође су претрпеле тешке губитке покушавајући да доставе појачања и снадбевања јапанским снагама на острву. Ови губици уз недостатак средстава за нови покушај повратка Гвадалканала су битно утицали на јапанске одбрамбене планове, као и на операције у другим областима Јапанске империје. Одлуку о повлачењу је одобрио цар Хирохито 31. децембра 1942. године.

Операција је отпочела 14. јануара, пребацивањем једног пешадијског батаљона на Гвадалканал, који је требао да служити као заштита евакуације. Приближно у исто време, јапанско армијско и морнаричко ваздухопловство отпочело је ваздушну кампању у области Соломонових острва и Нове Гвинеје. Током ваздушне кампање у бици код острва Ренел потопљена је једна америчка тешка крстарица. Два дана касније, јапански авиони су потопили један амерички разарач у близини Гвадалканала. Повлачење је извршено разарачима, током ноћи 1, 4. и 7. фебруара. Осим неколико напада авиона и торпедних чамаца на јапанске разараче, савезничке снаге нису активно покушале да спрече повлачење, пошто су савезнички команданти веровали да је јапанска операција заправо била пребацивање нових снага и опреме, а не евакуација.

Укупно, Јапанци су евакуисали 10.652 војника са Гвадалканала, уз губитак од једног потопљеног и три оштећена разарача. Дана 9. фебруара 1943. године, савезници су схватили да су Јапанци напустили Гвадалканал, завршавајући на тај начин шестомесечну битку за контролу овог острва.

...даље...