Портал:Козара и Поткозарје/1.-10. мај 1941.

С Википедије, слободне енциклопедије

Напомена (овдје)

1. маја 1941. године ЦК КПЈ издао је првомајски проглас радном народу Југославије у коме објашњава узроке слома и не признаје распарчавање Југославије. Усташе врше покрштавање и рушење православних цркава.

3. маја 1941. године Анте Павелић је издао законску одредбу о прелазу с једне вјере у другу. Министар за богоштовање и наставу Миле Будак упутио је ту Павелићеву одредбу свим бискупским сједиштима. Тај свештеник, усташа, каже и ово: »... У овој земљи не може нитко да живи осим Хрвата, јер ово је земља хрватска, а тко неће да се покрсти, ми знадемо куда ћемо с њиме... Данас није грехота убити ни мало дијете од 7 година које смета нашем усташком покрету...«

Са рушењем православних цркава почело се одмах кад и са убијањем.

6. маја 1941. године у Приједору котарски предстојник др Лукатела почиње са пљачком, односно уцјењивањем имућнијих Срба и Јевреја.

6. маја 1941. године Нијемци хапсе прве таоце у Приједору, међу којима се налазио и др Младен Стојановић.

6. маја 1941. године на путу између Приједора и Љубије код села Љескара убијена су 4 затвореника из Љубије. Ово су прве жртве на ширем подручју приједорског среза.

6. маја усташе убијају неколико грађана и на подручју Омарске. Усташке власти ухапсиле су у селу Прусцима Вукашина Ћука, члана КПЈ, из села Љешљана. Вукашин је био студент права, шпански добровољац. Њега су отјерали у Госпић са осталим таоцима и убили.

6. маја 1941. године, на интервенцију проглашеног поглавника Независне Државе Хрватске Анте Павелића код Хитлера, Хитлер доноси одлуку да се Босна и Херцеговина укључи у састав Независне Државе Хрватске. На територији Босне и Херцеговине налазиле су се окупационе снаге Њемачке и Италије, разграничене демаркационом линијом. Независна Држава Хрватска проводла је организацију својих полицијских снага. Војне формације су сачињавале домобранске и усташке јединице које су интензивно формиране. Подручје Козаре било је у саставу њемачке окупационе зоне.

8. маја 1941. године усташе вјешају 27 људи у Санском Мосту. Народ једину наду полаже у КПЈ.

10. маја 1941. године влада Независне Државе Хрватске издаје своју наредбу којом се отпуштају из државне службе сви Срби и Црногорци. Истовремено се доноси одлука о насилном прекрштавању Срба, а затим и наредба да се Срби плански и систематски иселе нарочито са територије гдје су чинили етничку цјелину.