Портал:Кошарка/Биографија март 2018

С Википедије, слободне енциклопедије
Предраг Стојаковић
Предраг Стојаковић

Предраг „Пеђа“ Стојаковић (Славонска Пожега, 9. јун 1977) је бивши српски кошаркаш. У својој каријери играо је за Црвену звезду, КК ПАОК, Сакраменто Кингсе, Индијану Пејсерсе, Њу Орлеанс Хорнетси, Торонто Репторсе, и Далас Мавериксе. Стојаковић је играо на три ол-стар утакмице и два пута је победио у шутирању тројки. Један је од најбољих играча и историји српске кошарке, а такође важи за једног од најбољих шутера у НБА историји.

Са репрезентацијом СР Југославије је освојио злата на Светском првенству 2002. и Европско првенству 2001. и бронзану медаљу на Европском првенству 1999..

Стојаковић је рођен у Славонској Пожеги у СФРЈ, а 1991. године као Србин је приморан да са својом породицом избегне из Хрватске у Србију.

Са 15 година нашао се у Црвеној звезди где је провео две године. У млађим селекцијама био је под командом тренера Предрага Бадњаревића, који је оставио велики траг у будућој кошаркашкој каријери. За то време је дебитовао и за први тим са којим је освојио титулу националног првака 1994.

Његов таленат није промакао ловцима на таленте, а и криза у СР Југославији довела је до тога да се у шеснаестој години сели у Грчку да игра за ПАОК из Солуна, где остаје четири године. Такође је узео грчко држављанство и добио је грчко презиме Кинис. Стојаковић је драфтован од стране Сакраменто Кингса, као 14. пик, 1996. године, али је остао у ПАОК-у до 1998. У сезони 1996/1997 бележио је просечно 20,3 поена по утакмици пре него што је поломио десну ногу. Рехабилитацију је окончао у Сакраменту у лето 1997. Следеће сезоне Стојаковић је бележио просечно 23,9 поена по утакмици и изабран је за најкориснијег играча лиге. У полуфиналу плеј-офа против Олимпијакоса, Стојаковић је тројком донео победу ПАОК-у 58-55 и тиме окончао петогодишњу доминацију Олимпијакоса у грчком првенству. У финалу је Панатинаикос имао предност домаћег терена и славио је 3:2 у серији, а Стојаковића је чувао Бајрон Скот, његов будући тренер у Њу Орлеансу