Пређи на садржај

Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 12

С Википедије, слободне енциклопедије
Улф Тимерман Скочи на: навигација, претрага
Улф Тимерман Скочи на: навигација, претрага

Улф Тимерман (нем. Ulf Timmermann, Источни Берлин, ДДР 1. новембар 1962.) је источнонемачки атлетичар који се такмичио у бацању кугле, који је два пута постављао светски рекорд у бацању кугле у току осамдесетих година. Био је први од само двојице атлетичара који су до данас пребацили 23 метра, заједно са Рендијем Барнсом.

Тимерман је рођен у Источном Берлину у спортској породици. Бацањем кулле се почео бавити од 13 године. Свој први светски рекорд поставио је 1985. године бациши куглу на 22,62 метра. Дана 22. маја 1988. године постао је први бацач који је бацио куглу преко 23 метара, са хицем од 23,06 метара у Ханији у Грчкој.

Освојио је златну медаљу за Источну Немачку на Олимпијским играма 1988. у Сеулу, победивши Рендија Барнса из САД. Такмичење је било веома јако, тако да би четвртопласирани, резултатом који је постигао, победио у бацању кугле на свим олимпијским играма одржаним до тада. На Летњим олимпијским играма 1992. учествовао је као члан Немачке репрезентације, али је разочарао освојивши 5 место.

Тимерман је најбољи бацач кугле свих времена који користи клизну технику. Он такође је највише пута пребацио 22 метра (16 пута). Тренер му је био Вернер Голдман, стручњак за бацање кугле и бацање диска.